10 érdekesség a Tapló Télapó című filmről

Szép a karácsony, egy gyerek számára pedig egy igazi csoda, de nem mindenkit érint meg az ünnepek emelkedett hangulata, és nem mind csak csillámporos varázslat.

Én tökéletesen megértek mindenkit, akit frusztrál az, hogy már november végétől kezdve mindenki teli torokból várja a nagybetűs Karácsonyt. A Tapló télapó éppen ezt a kiábrándultságot lovagolja meg, szatirikus poénjaival kifigurázza az amerikai karácsonyt. Ez adja a film zsenialitását, valamint Billy Bob Thornton organikus és minden sarkításával együtt életszerű karaktere, egy Télapó, aki elég tapló. Maga a film nem igényel sokat a nézőktől, a céljai sem eget verőek. Ez csak egy egyszerű, szórakoztató és kacagtató komédia, annak viszont zseniális.

1. Az eredeti tervek szerint a főszerepet Bill Murray kapta volna.

2. A film írói, John Requa és Glenn Ficarra azt szerették volna, ha a filmet a Coen tetvérek rendezik. Fel is keresték a rendezőpárost, akik viszont azt válaszolták, hogy csak olyan filmet rendeznek, amit ők maguk írtak. Ellenben mindig motoszkált bennük egy sztori egy részeges Télapóról. Így hát el is olvasták a forgatókönyvet, és számos változtatást javasoltak, amelyek közül több bele is került a filmbe, de a rendezést nem vállalták el.

3. Terry Zwigoff azért vállalta el a rendezést, mert beleszeretett a főszereplő csípős és válogatott beszólásaiba. Különösen ez a sor fogta meg: „Sweet Jews for Jesus” Amit úgy fordíthatunk, hogy „Édes zsidók Jézusért!”

4. A filmnek létezik egy rendezői változata is. Terry Zwigoff elégedetlen volt a film végső változatával, ugyanis a stúdió erősen beleszólt a film vágási folymatába, így igazították a produkciót a main streamhez. A rendezői változat ezzel szemben hűen követi az eredeti forgatókönyvet.

5. Billy Bob Thornton valójában imádja a gyerekeket, és noha megszokta, hogy extrém karaktereket alakít, a részeges mikulás hiteles alakítása próbára tette a színészt.

6. Ez volt John Ritter utolsó filmje.

7. Lauren Graham a meghallgatáson erotikus táncot lejtett egy szék segítségével. A produkció sikeresnek bizonyult, hiszen ő kapta a női főszerepet a filmben.

8. Billy Bob Thornton frappánsan védte meg a filmet a keresztény kritikától: „Kétségtelen, hogy a filmben számos dolog van, amin fel lehet háborodni, de ami a kereszténységet illeti, emlékeim szerint Télapónak nyoma sincs a  Bibliában.

9. A filmből végül kimaradt az a jelent, amelyben Sarah Silverman mint a Télapók tanárnője arra oktatja a Télapó jelölteket, hogy hogyan kell megmosolyogtatni a gyermekeket és a szülőket egyaránt.

10. A film címét kreatívan fordtották le több nyelvre is. A legbeszédesebb talán a cseh változat, csehül cím ugyanis Santa je úchyl!, azaz „A Télapó perverz!”

dráma | krimi | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

Willie (Billy Bob Thornton) szánalomra méltó élete a csalásról szól. Decemberben többnyire egy plázában keres munkát, Mikulásnak öltözik és a gyerekek kívánságait... több»