10 dolog, amit nem tudtál a Kutyaszorítóban című filmről

Általában a filmrendezők csinálnak néhány játékfilmet, mire a szakma felfigyel rájuk. Quentin Tarantino nem tartozik közéjük. Első egész estés játékfilmje, a Kutyaszorítóban 1992-ben hatalmas sikert aratott a Sundance Filmfesztiválon, majd Cannes-ban és Torontóban is, végül pedig a mozikat hódította meg. Nem véletlen, hogy nem először szerepel a Kult-kedd rovatában Tarantino valamelyik filmje, és gyanítom, hogy nem is utoljára.


1. A film a Sundace üdvöskéje volt 1992-ben. Komoly találgatások folytak arról, hogy melyik díjat fogja bezsebelni a film, ám végül egyetlen díjjal sem jutalmazták.


2. A forgatás helyszínéül egy régi halottasház szolgált.


3. Tim Roth lakását a halottasház emeletén rendezték be, hogy spóroljanak a költségvetésen.


4. A Mr. Blue szerepében látható Edward Bunker (a stáblistán Eddie Bunker néven szerepel) korábban bankrabló volt. 1975-ben, 42 éves korában tért jó útra.


5. A Joe Cabot szerepében látható Lawrence Tierney nagyon nehéz esetnek bizonyult. Az első néhány hétben sokat veszekedett Tarantinoval, a stáb többi tagja pedig egy olyan eseményről számolt be, amely lerészegedéssel kezdődött, majd Tierney meztelen ámokfutásával ért véget. Edward Bunker egy régi esetet is felidézett Tierney-vel, az '50-es években egyszer összeverekedtek Los Angelesben, ám Tierney-nek nem rémlett semmi.


6. A film rendezése előtt Tarantinot sok jó tanáccsal látta el Terry Gilliam. Az egyik ilyen tanács volt, hogy ne sajnáljon jeleneteket törölni a filmből.


7. A forgatás júliusban és augusztusban történt Los Angelesben, éppen a legnagyobb hőség idején. Annyira meleg volt, hogy a művér, amelyben Tim Roth fetrengett időközönként felszáradt.


8. A torontói vetítésről idő előtt távozott a horror legenda, Wes Craven. Nem bírta végignézni az emberkínzásos jelenetet. Craven emlékszik az esetre, a váróteremben volt, amikor odajött hozzá egy fiatal srác: "Ön Wes Craven, igaz?" "Igen." "És azért jött ki, mert nem bírta elviselni?" "Igen." "Sikerült a frászt hoznom Wes Cravenre!" A fiatal srác maga Tarantino volt, akit akkoriban még senki sem ismert.


9. A film meghallgatásán több nagy sztár is megjelent. Ott volt például George Clooney, James Woods és Vincent Gallo is.


10. SPOILER! A film végén Mr. Orange, Mr. White, Nice Guy Eddie, Joe és Mr. Orange pisztolyt szegeznek egymásra, majd négy lövés hallható és mind az öten holtan esnek össze. A nagy kérdés, amiről egyébkén pólókat is készítettek: Ki ölte meg Nice Guy Eddie-t?