10 meglepő érdekesség a Boogie Nights című filmről

Elevenítsünk fel ezen a fülledt augusztusi estén egy még fülledtebb filmet, a Boogie Nights-ot. A film játékideje talán kissé hosszúnak mondható, de egy percig sem unalmas. A 155 perces játékidő alatt a szemünk előtt bontakozik ki egy pornós karrier: Eddie Adams-et, vagy pornós nevén Dirk Digglert – akit a pofátlanul fiatal Mark Wahlberg alakít – beszippantja az éppen átalakulóban lévő pornóipar. A főbb szerepekben olyan sztárokat láthatunk, mint Burt Reynolds, Julianne Moore, John C. Reillyvagy Heather Graham. A film egyébként meghozta a várva várt siker a rendező, Paul Thomas Anderson számára is, hiszen a filmet három Oscar-díjra jelölték.

Lássuk hát a megígért 10 (méretes) előzetest!

1. Paul Thomas Anderson parádés szereposztást kapott a filmjéhez, ám tudta, hogy ezzel lesz egy komoly gond. Az egyébként pornósokat alakító profi színészeknek nehézséget okozott színvonalon alul teljesíteni a pornófilmek párbeszédes részeinél. Anderson ezért egy nem hivatalos versenyt hirdetett, amelyben a fő díj a legrosszabb pornós alakításér jár. Végül a versengésben Julianne Moore bizonyult a „legügyesebbnek.”

2. Paul Thomas Anderson egyébként annyira elégedett volt Julianne Moore alakításával, hogy csupán egyetlen egyszer adott neki rendezői instrukciót, egyébként hagyta a színésznőt szárnyalni. Az az egy instrukció sem volt túl komoly… Anderson szerette volna, hogy Moore kokainozás közben egyel többször ismétli el azt, hogy „túl sok.”

3. Burt Reynolds nem jött ki jól a fiatal és ambiciózus rendezővel. Állítása szerint a filmet sem szerette. A sors furcsa fintora, hogy Reynolds ezért az alakításért kapta élete első Oscar jelölését.

4. Paul Thomas Anderson a főszerepet felajánlotta Leonardo DiCaprio számára is, de DiCaprio ez helyett inkább a Titanic főszerepét vállalta el.

5. Buck Swope szerepét Samuel L. Jackson számára is felajánlották, de a színész határozottan elzárkózott a dologtól, miután elolvasta a forgatókönyvet. Így került a szerep végül Don Cheadle-hez, aki tulajdonképpen ennek a filmnek köszönhette karrierjét.

6. Paul Thomas Anderson szerint egy jó férfi pornós névben kell hogy legyen egy K és két G betű. Nem véletlen, hogy a Dirk Diggler éppen megfelel ezeknek a feltételeknek.

7. Paul Thomas Anderson egyébként 17 évesen állt elő Dirk Diggler történetével, ugyanis Andersen akkoriban nem kevés pornót nézett. Az eredeti tervek szerint a történetből egy rövidfilm készült volna, majd mockumentary stílusra írta át a forgatókönyvet, de végül ezt is átdolgozta.

8. Paul Thomas Anderson a forgatás előtt egy évet töltött el a legendás pornószínész, Ron Jeremy társaságában, akivel állítólag sokat italoztak és sztoriztak.

9. Paul Thomas Anderson azt szerette volna, ha a filmben nincs karakterfejlődés. Mindenki ugyan olyan marad, mint a film elején, vagy legfeljebb is csak egy hajszálnyi különbségről lehet szó.

10. Mark Wahlberg a forgatásról csak egyetlen dolgot vitt haza, a nagyjából harminc centis műpéniszt, amit karakterének kellett viselnie.