2019.01.04   szerző: ps   hozzászólások: 0

1986-ban jött ki Tom Cruise addigi karrierjének legnagyobb filmje, a Top Gun. Ahhoz képest, hogy már 32 éve is pörgős akciófilmet forgatott, egészen jól bírja Cruise a gyűrődést, de kanyarodjunk vissza a Top Gun-hoz. A filmet Tony Scott rendezte, és gondoskodott arról, hogy a produkcióban éppen elég sztár szerepel ahhoz, hogy az emberek beüljenek rá. Feltűnik a vásznon Kelly McGillis, Val Kilmer, Meg Ryan és Anthony Edwards, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Ehhez már csak egy feszes történet kellett, amit Jim Cash és Jack Epps Jr. szolgáltatott. Ha manapság már nem is tűnik annyira eredetinek ez a sztori, az csak azért van, mert az elmúlt 30 évben nem egy B-kategóriás akciófilm merített a Top Gun-ból. 1986-ban mindenesetre ez a recept annyira bevált, hogy ez lett az év legnagyobb bevételt produkáló filmje. A hatalmas népszerűsége miatt jó alany volt a paródiafilmek számára is. 1991-ig kellett várni, amikor „lecsapott” Charlie Sheen egyik legemlékezetesebb filmje, a Nagy durranás.

10 meglepő érdekesség a Top Gun című filmről

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

 

1. A valóságban is létezik a Top Gun akadémia, ahol öt dollárra büntetnek mindenkit, aki a filmből idéz.

 

2. Val Kilmer nem akart szerepelni a filmben, de egy korábbi szerződése értelmében a stúdió kezében volt a döntés. Végül ez lett Val Kilmer egyik legikonikusabb alakítása.

 

3. Azokat a színészeket, akik pilótát alakítanak, el is vitték egy körre az F-14 típusú vadászgépekkel. Több, a filmben látható jelenetben ezek a tesztrepülések láthatók. Egyébként a színészek közül egyedül Anthony Edwards nem dobta ki a taccsot a vadászgépben az első repülés alatt. Tom Cruise háromszor is repült. A második és a harmadik körön már ő sem volt rosszul.

 

4. A Pentagon nem kevesebb, mint 1.8 millió dollárt kért a filmben látható repülőgépek kölcsönzéséért.

 

5. A mindössze 155 cm magas Tom Cruise-nak magasított cipőt kellett viselnie azokban a jelenetekben, amelyeken a 170 cm magas Kelly McGillis mellett áll.

 

6. Tom Cruise úgy maradt szerepben a forgatás alatt, hogy a szüneteben távol ült a többiektől és nem is beszélgetett velük.

 

7. Tony Scott, a rendező 25.000 dollárral „fizette le” az igazi akadémia kapitányát, hogy bárhol forgathassanak. Így lehetőségük nyílt olyan helyszínekre is betenni a lábukat, ahová egyébként nem lett volna szabad.

 

8. Maverick helyett Scott Altman vezette a vadászgépeket, a kaszkadőr pilóta, aki később asztronauta lett, és a világűrben is járt.

 

9. Tom Cruise a film forgatása kedvéért tanult meg motorkerékpárt vezetni. Korábban nem is ült még motoron.

 

10. Az eredeti tervek szerint Maverick szerepét John Travolta kapta volna, de az ügynöke túl sokat kért. A szerep végül Tom Cruise-nál kötött ki.