118 nap után véget ért a hollywoodi színészsztrájkA kép forrása: Wikipedia

Az Amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Szövetsége (SAG-AFTRA) tárgyaló felei egyhangúlag jóváhagyták azt az ideiglenes megállapodást, amely véget vet Hollywood történetének leghosszabb színészsztrájkjának. A 118 napig tartó sztrájk csütörtökön ér véget, miután az országos elnökség pénteken jóváhagyta a megállapodást.

Ez a mérföldkőnek számító megállapodás első alkalommal tartalmaz védelmet a színészek számára a mesterséges intelligencia ellen, valamint jelentős, 7%-os béremelést, amely felülmúlja az Írók Céhe és a Rendezők Céhe által kapott emeléseket. Emellett "streaming részvételi bónuszt" és emeléseket vezet be a nyugdíj- és egészségügyi járulékokra vonatkozóan, a szerződés értéke pedig meghaladja az 1 milliárd dollárt.

A megállapodás hatalmas győzelmet jelent a szakszervezet számára, amely strukturális változást ígér a streaming díjazásban. Bár nem minden követelést teljesítettek, elkötelezték magukat amellett, hogy a 2026-os tárgyalások során további előrelépésekre törekednek.

A szakszervezeti tagok elkötelezettségével és áldozatvállalásával elért megállapodást várhatóan a következő hetekben maguk a tagok ratifikálják. A sztrájk miatt leállított gyártás csütörtökön folytatódhat. A megállapodást a Film- és Televíziós Producerek Szövetsége új paradigmának tekinti, és a teljes részleteket az országos elnökségi szavazás után hozzák nyilvánosságra.