Úgy tűnik, hogy fény derült a legendás színész és harcművész, Bruce Lee halálának okára.

Bruce Lee 1973 nyarán hunyt el, mindössze 32 éves volt, a boncolás pedig annak idején megállapította, hogy a színész halálát agyduzzanat okozta, amelyet orovasi a fájdalomcsillapítók szedésének tulajdonítottak. Mindemellett Bruce Lee halálát számos legenda és találgatás övezi, többek között olyan elméletek láttak napvilágot, hogy kínai gengszterek gyilkolták meg, féltékeny szeretője mérgezte meg, átok áldozata lett, és hogy hőguta végzett vele.

Az orvosok azonban most úgy vélik, hogy a túl sok víz fogyasztása következtében hunyt el, miután átvizsgálták a dokumentumokat, így arra következtetésre jutottak, hogy valószínűleg hiponatraemiában szenvedett.

Mindezt a Clinical Kidney Journal című szaklapban tették közzé, amelyben azt állítják, hogy Bruce Lee veséje egyszerűen felmondta a szolgálatot. A hyponatraemia azt jelzi, hogy a vér nátriumszintje - amely a folyadékegyensúlyhoz szükséges - kórosan alacsony. Az egyensúlyhiány miatt a testben lévő sejtek megduzzadnak, beleértve az agyban lévő sejteket is.

A tanulmány szerint Bruce-nak több kockázati tényezője is volt a hyponatraemia kialakulására. Nagy mennyiségű folyadékot ivott, kannabiszt fogyasztott, ami fokozza a szomjúságot, és más, a veseműködést csökkentő tényezők, például a vényköteles gyógyszerek és az alkohol fogyasztása miatt.

“Feltételezzük, hogy Bruce Lee a veseműködési zavar egy speciális formája miatt halt meg: a vízhomeosztázis fenntartásához szükséges elegendő víz kiválasztásának képtelensége miatt, ami főként tubuláris funkció. Ez hiponatraémiához, agyödémához (agyduzzanathoz) és órákon belüli halálhoz vezethet, ha a túlzott vízbevitel nem párosul a vizelettel történő vízkiválasztással, ami összhangban van Lee halálának idővonalával” - olvasható a tanulmányban.

Bruce mindössze néhány héttel A sárkány közbelép, az első nagy nyugati gyártású kung-fu film bemutatója előtt hunyt el, a színész a film utómunkája lett rosszul, majd összeesett.

akció | dráma | krimi | thriller

Bruce Lee mesteri harcművész, akinek húgát meggyilkolták. A harcos bosszút akar állni, ezért benevez egy eldugott szigeten megrendezett kung-fu bajnokságra. Az erődszerű szigetet... több»