Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
28
Szereplők
19
Vélemények
66
Képek
1
Videók
 
Gyorvik   2020. 07. 26.

legújabb vélemény a nap véleménye

Bruce Lee legkifejezőbb nagyjátékfilmje

Nem különösebben alkalmas részletes elemzésre, minthogy voltaképp nem egy explicit drámai darab – de ez a film Bruce Lee legismertebb és legkifejezőbb nagyjátékfilmje. Ezzel a kis rezümével szeretne tiszteletet nyilvánítani az utókor egy különleges személyiség, egy filozófus, egy utolérhetetlen kvalitásokkal megáldott igaz ember előtt, akit a halál igen korán ragadott el közülünk. Érdemes egy kis kitekintést tenni a Lee család fiatalkori éveire, amely némi támpontot is adhat drámai karrierjének értelmezéséhez. A kis Sárkány – ahogyan Távol-Keleten ismerik – 1940-ben, San Fransiscóban látta meg a napvilágot. A család azonban rövid időn belül elhagyta az Államokat, és visszatért Hongkongba (édesapja operaénekes volt). Egy nagy kanyar után 18 évesen Bruce ismét visszatért az Egyesült Államokba – Seattle-be –, ahol az egyetemen filozófiát és drámát hallgatott. Hogy a kiadásait valamennyire finanszírozni tudja, wing-tsun leckéket adott, többek közt hollywoodi filmes személyiségeknek (például Steve McQueen). Ez utóbbi tény egy önmagában unikumnak számító dolog volt, ugyanis, akik ismeretesek a keleti harcművészetekben, tudják, hogy más nemzetek számára kiadni az ősi harci technikák benső titkait tiltottnak számított. Ez épp a múlt század felénél oldódott valamelyest (egyébként hasonlóan az indiai jógatanokhoz), és Bruce nagyon is érintett volt ebben, hisz tudvalevőn a tanítója nem ... több»

 
Deku   2017. 08. 17.

Bruce Lee nagyon meghatározó alakja a filmtörténelemnek. Szinte mindenki irigyelte tudásáért és ez nem meglepő. Ennek a filmnek meg van a maga vonzereje. Remek lett.


 
HercegPeter   2019. 03. 14.

Ez egy olyan film, ahol nem a történeten van a hangsúly. Itt csak a bunyó számít. Ehhez kitaláltak egy elég egyszerű háttérsztorit, ami nincs is igazán jól kidolgozva és nem is túl fordulatos. Sajnálom, hogy ilyen hamar itt hagyott bennünket, még rengeteg ehhez hasonló filmet tudnék megnézni. Kár, hogy manapság már nincs olyan színész, aki komoly bunyós filmeket tudna készíteni. Ugye Jackie Chan már eléggé kezd kiöregedni és amúgy is az ő alkotásai általában közelebb vannak a vígjátékhoz, mint az akcióhoz (ettől függetlenül ő is zseniális), míg az amerikaiak (Steven Seagal vagy Jean-Claude van Damme) elkezdtek inkább gagyizni. Egyáltalán nem tűnik olyan hosszúnak, szinte repül az idő a nézése közben. Ha valaki még nem látta (vagy ha látta, akkor is) és szereti a verekedős filmeket, akkor ez számára kötelező darab.

 
HETEDIK   2017. 10. 16.

Bruce Lee utolsó filmje, még a premiert sem élte meg. De az látszik, itt aztán mindent beleadott, még önmagához képest is. A nyitójelenet is zseniális, ahogy kempokesztyűkben mutatja meg a kombinált harcművészetet, bizonyítva korának évtizedekkel való megelőzését. Később ebből nőtte ki magát amcsiban az UFC.... Kedvenc jelenetem mégis az Ohara elleni csatája. A másodperc tört része alatt üt, rúg, ugrik, jellegzetes kiáltásai és boxolókat megszégyenítő lábmunkája pedig legendás. A filmvégi tükrös jelenetet pedig azóta hány filmben láthattuk már....legutóbb a John Wick 2-ben. Aki tudni akarja, miért Bruce Lee volt a legnagyobb harcművész, aki valaha született, eme mára klasszikusból megtudhatja.

 
ZeroHero   2019. 09. 25.

A mester egyik korszakos zsenifilmje, ahol is minden perc, minden pillanat, minden mozzanat meg van tervezve, ki van talalva, egy pillanatnyi impro es uresjarat sincs a filmben. Persze ettol meg retegfilm, s akit nem erdekel BL vagy a Jeet Kune Do vagy a tavolkeleti akcio, azt nem fogja meghatni es hatni a sikitozast fogja kihallani belole, de ennel jovan tobb.

 
Norbi   2018. 07. 30.

Igazi nagy klasszikus, ritka az az ember Ki nem látta, de aki beletartozik mégis a ,,nem ismerem" csoportba, gyorsan üljön le és nézze meg,csak jót tesz ezzel :D

 
Sabnock Sanatory   2019. 08. 21.

A Mester legjobb filmje,aminek a története elég gyér,de kárpótolnak a harci jelenetek,ahol Lee mester mindent megmutat a tudásából. A csúcs szerintem a Saxon,és az Ohara elleni küzdelem. Itt láthatjuk az ereje teljében lévő Bruce lee-t. A tükrös részt pedig a filmes rendezők előszeretettel azóta használják! kötelező darab.

Bruce Lee
Yuen Biao
Bruce Lee
Bruce Lee
Bruce Lee
Bruce Lee
Yuen Biao
Bruce Lee

A film összbevétele 90 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Az utószinkronizálás közben Lee elájult.

(HETEDIK )
 

Lee a premier előtt meghalt.

(HETEDIK )
 

Lee és Bolo karaktere egyszer sem csap össze a filmben.

(HETEDIK )
 

Lee a forgatás során elvert egy kötekedő bandatagot.

(HETEDIK )
 

Jackie Chan volt az egyik statiszta, akit Lee lever.

(HETEDIK )
 

Lee a kezdőjelenetben bemutatja a kombinált harcművészetet.

(HETEDIK )
 

Lee csak úgy vállalta a főszerepet, ha több keleti filozófia kap helyet a filmben.

(HETEDIK )
 

A harci jeleneteket Bruce Lee állította be.

(HETEDIK )
 

Bruce Lee utolsó filmje.

(HETEDIK )
 

Lee egy alkalommal valóban megvágta magát üveggel, ugyanis a forgatás során nem volt mód kelléküveget használni.

(HETEDIK )
 
Vannak olyan harcművészeti filmek, amelyek a látványos verekedéseken túl komolyabb társadalmi kérdésekkel is foglalkoznak. Nos, A sárkány közbelép nem tartozik ezek közé. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.