80 milliós bukás a Szárnyas fejvadász 2049

Hiába a kimagasló kritikai fogadtatás, a vártnál sokkal kevesebb néző váltott jegyet a kultikus sci-fi folytatására.

Nincs nagy meglepetés abban, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 nem tudta hozni az elvárt számokat azok után, hogy mindössze 32 milliós nyitóhétvégét produkált. Most már világosan látszik az is, hogy hiába a jó kritikák és a pozitív nézői visszajelzéseket, valami mégis távol tartotta a tömegeket a mozitól. Talán a marketing, talán a túl hosszú játékidő, sosem derül ki, az mindenesetre tény, hogy a film anyagi mínuszban zárja a mozis szereplését.

THR értesülései szerint az Alcon Entertainment és a befektetők 80 milliós veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni. A 155 millióból készült filmnek hozzávetőlegesen 400 milliót kellett volna termelnie, hogy nullára jöjjön ki. Azért nem elég csak 155 milliót kitermelni, mert nagyjából a nyereség felét a mozik teszik el, akik értelemszerűen nem szállnak be a költségekbe, ráadásul a marketing kiadások nem szerepelnek a fentebb említett büdzsében, melyek egy ilyen film esetében ritkán nem haladják meg a 100 milliót. A Szárnyas fejvadász 2049 ehhez képest világszerte "csak" 240 milliós bevételt tud felmutatni. Mindenesetre a Sony még mindig viszonylag jól járt, mivel az Alconnal való megegyezésük értelmében vissza fogják kapni a befektetett 110 milliót.

Ettől ez még mindenképp hatalmas csalódás Denis Villeneuve számára, aki rengeteg kreatív energiát fektetett a filmbe, de rossz hír a sci-fi rajongóknak is, ugyanis ha egy ilyen nagy franchsie, ilyen sztárokkal és egy ilyen kaliberű rendezővel sem tudott nyereségessé tenni egy filmet a kritikusok és a sajtó egyértelmű támogatása mellett, a stúdiók aligha fognak egyhamar ennyi pénzt költeni sci-fire.