Azzal eddig is tisztában lehetett mindenki, hogy a Bosszúállók: Végjáték minden idők egyik legsikeresebb filmje mind anyagi, mind kritikai oldalon. Az sem újdonság, hogy a Marvel moziverzum az elmúlt évtized legmeghatározóbb mozis jelensége volt még akkor is, ha ezt rengeteg más filmipari szereplő nem nézte jó szemmel. Most, közel háromnegyed évvel a premierje után pedig kijelenthető, hogy minden idők legsikeresebb filmjéről beszélhetünk.

Amerika kapitány, Vasember és a többiek a mozikban világszerte 2,78 milliárd dollárt gyűjtöttek össze, ami már önmagában is rekord volt. Ehhez jött még hozzá a lemezes eladások szintén kimagasló eredménye. De a film most újabb rekordot döntött meg, nem is akármilyet.

Történt ugyanis, hogy hosszú idő után Kína is közzétette a mozis bevételi adatait a Bosszúállók: Végjáték kapcsán. A hatalmas országban 3 millió dollárt hozott a szuperhősök és Thanos utolsó nagy küzdelme. Ez sem az ország méretéhez, sem annak lakosságához mérten nem tűnhet kimagasló eredménynek, bár az ottani körülményeket figyelembe véve valójában mégis az. Ami viszont még fontosabb, hogy ezzel a film átlépett egy nagy lélektani határt: a Bosszúállók: Végjáték a történelem első filmje, amely világszerte 2,8 milliárd dollárt hozott a konyhára.

Kevin Feige és társai bizonyára elégedettek az eredményekkel, ki ne lenne az? Ugyanakkor ezzel maguknak is megnehezítették a folytatást, hiszen az idén tavasszal a Fekete Özvegy mozival rajtoló negyedik fázisnak nagyon-nagyon magas lécet kell majd megugrania, amire – valljuk be – nem sok esélye van. Tovább folytatódik a Marvel moziverzum szárnyalása vagy a lassú leszállóág szakaszát figyelhetjük meg a következő években? Ez a jövő zenéje.