A Mad Max rendezője perli a Warnert a folytatás csúszása miatt

Mi is történik pontosan a Mad Max 5-el? Ezt egyelőre senki sem tudja pontosan, miután a Mad Max: A harag útja rendezője, George Miller és a Warner Bros. stúdió csúnyán összebalhézott, ami nem állt meg a szájkaraténál, hanem hamarosan jogi ügy is lesz belőle.

Pedig a film igen jól teljesített világszerte, mind a nézők (akik több mint 370 millió dollárt hagytak a pénztáraknál), mind a kritikusok körében (ők potom 10 Oscar-jelöléssel, köztük a Legjobb film címével jutalmazták Tom Hardy sivatagi ámokfutását) – így joggal merült fel az igény mindenkinek, hogy a film folytatást kapjon. Addig kell ütni a vasat, amíg tejel.

Ám a folytatások sorsa most veszélybe került, mert a rendező és a stúdió nem tud megegyezni: mi máson, ha nem a pénzen. A rendező azt állítja, hogy a Warner még jön neki 7 millióval, mert a produkciós maximum alatt tudta tartani a költségeket, míg a stúdió azt állítja, hogy meghaladta azt. Miller produkciós cége annak rendje és módja szerint be is perelte a Warner Ausztráliában, azt állítva, hogy a stúdió hozzáállása tönkretette a viszonyukat – holott a két folytatás már készen állna arra, hogy leforgassák. A felek még abban sem tudnak megegyezni, hol folyjon le a per: Millernek Ausztrália fekszik, a stúdiónak természetesen Kalifornia.

A finanszírozási kérdésekkel, a csúszásokkal, újraforgatásokkal és újravágásokkal tűzdelt, elég összetett ügy nem igazán viszi előre a Mad Max-filmek sorsát: csak bízhatunk benne, hogy a rendező és a stúdió is megbékél majd valahogy (mondjuk némi pénz segítségével), és hamarosan inkább vászonra viszik a drámát és a feszültséget, nem bíróságra.