Már a hazai mozikban Elia Suleiman Cannes-ban debütált filmje, mely amellett, hogy versenyben volt az Arany Pálmáért, Palesztina hivatalos nevezettje is volt az idei Oscarra. A kimagasló kritikai fogadtatású film premierje kapcsán cikkünkben összegyűjtöttük, amit érdemes tudnotok a A Mennyországnak kell lennie-ről. 

A számos elismerésben részesült rendező, Elia Suleiman nem mindennapi vígjátéka az önazonosság-keresés komikus útját mutatja be. A férfi szülőhazáját, Palesztinát hátrahagyva útnak ered, hogy megtalálja a világon azt a helyet, ahol végre úgy érezheti, célba ért, otthon van. Ám csakhamar ráébred, hogy bárhová is viszi az útja Európától Amerikáig, nem tudja kitörölni elméjéből azokat a bevillanó emlékképeket, melyek újra és újra felidézik benne Palesztinát. Vajon lehetséges egyáltalán mindent magunk mögött hagyni anélkül, hogy feladnánk a korábbi énünket? Létezik olyan hely, amit teljes egészében a magunkénak érezhetünk?

A produkciót Elia Suleiman írta és rendezte (Havanna, szeretlek!, Chacun son cinéma), míg a főbb szerepeket Gael García Bernal, Stephen McHattie, Ali Suliman, Kwasi Songui, Tarik Kopty, Elia Suleiman és Kareem Ghneim alakítják.

Íme 6 tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A Mennyországnak kell lennie a názáreti születésű rendező, Elia Suleiman harmadik filmje, melyet beválogattak a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába.
  • A filmet 2018. augusztusában forgatták Párizsban.
  • A Mennyországnak kell lennie című filmet nevezte Palesztina a 92. Oscar-gála legjobb idegen nyelvű film kategóriájába, azonban az Akadémia tagjai végül nem válogatták be az öt jelölt film közé.
  • A film 2019-ben versenyben volt a Cannes-i Filmfesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért.
  • A film kimagasló kritikai fogadtatásban részesült. A Mennyországnak kell lennie jelenleg 90 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2020. január).
  • A Mennyországnak kell lennie a 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a FIPRESCI-díjat.

Hazai premierdátum: 2020.02.20.