74 Fertőzés  (2011)

Sajnos immár globálisan is terjed a koronavírus, miután gyakorlatilag az Antarktisz kivételével az összes kontinensen felütötte már a fejét. A nagy gócpontok jelenleg Kína, Irán és Olaszország, de Európa más országaiban is egyre gyorsabban terjed a betegség. Egy ilyen helyzet jelentős károkat okozhat a világgazdaságnak is, ám paradox módon lehetnek olyan cégek, amelyek profitálhatnak a dologból.

Ezek a cégek jellemzően az otthoni szórakozás lehetőségét kínáló szolgáltatók, mint a Netflix, a HBO vagy épp a Disney+. Erről több piaci elemző is nyilatkozott az elmúlt időszakban, akik egyetértenek abban, hogy az online streamingen alapuló szolgáltatások forgalma jelentős mértékben megugorhat a következő hetekben-hónapokban. Ennek oka, hogy a betegség miatt egyre több ember kényszerül otthon maradni akár hetekre is (hol karantén, hol pedig a munkahelyek átmeneti bezárása miatt), így ők a szórakozás új formái után néznek. Itt jönnek be a képbe a streaming szolgáltatók, akiknek a forgalma az újonnan otthon ragadtak miatt nőhet meg.

Ennek már most is vannak bizonyos jelei, ugyanis míg a tőzsde kilenc éve nem látott zuhanásba kezdett, addig a Netflix részvényei 0,8 százalékkal emelkedni tudtak ugyanezen időszak alatt.

A Disney esete annyiban más, hogy míg a Disney+ emelkedést mutathat, addig a cég más szolgáltatásai jelentős visszaesést produkálhatnak a vírus miatt. Ez elsősorban a szórakoztatóparkokat érintheti, hiszen a Hong Kongban üzemelő parkot már be is kellett zárni. Ez pedig érzékenyen érintheti a cég bevételeit.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a koronavírus-járvány meddig tart és végül hova fut ki. Ahogy azt sem, hogy végül mennyi embert fog közvetlenül is érinteni világszerte. A jó hír az, hogy a vírus terjedésével egyszerre a gyógyultak száma is folyamatosan emelkedik.