80 Cargo  (2017)

Manapság még egy követ is nehéz úgy eldobni, hogy ne épp egy zombifilm-statisztát találjon el – a zsáner egyre növekvő sikernek örvend mind a rajongók, mind a készítők körében, a maszkmesterek meg nem győzik keverni otthon a művért és önteni a gusztustalanabbnál gusztustalanabb maszkokat.

A klasszikus alap – a halálból feltámadó, emberhúsra éhező, járkáló élőhalottak – számtalan csavarral és verzióban látott már napvilágot, de a Netflix új filmjének sikerült új oldalról megközelíteni a témát. Ha másért nem, legalább ezért érdemes megállni egy pillanatra.

Martin Freeman főszereplésével készült Cargo egy igen apró és emberi szeletkéjére fókuszál egy zombi-kataklizmának: történetesen arra, hogy a kihalt Ausztráliában tévelygő, elszánt apa mindenáron új szerető szülőket akar találni kislányának, miután felesége meghal, ő pedig szintén megfertőződik. Erre pedig mindössze 48 órája van, mielőtt beüt a vírus.

A film az előzetes szerint sűrű, összetett és nyomasztó, ahogy testközelből kell végigasszisztálnunk az apa utolsó óráit és belső küzdelmét.

A filmet a rendezőként debütáló Yolanda Ramke írta Ben Howlinggal karöltve, és Kristina Ceyton, a Babadook bábája producerelte. A film májusban debütál a Tribeca Filmfesztiválon, a Netflix pedig május 18-ától vetíti világszerte.

Nézd meg az előzetest itt: