A szegényektől lop és a gazdagoknak adja – a kritikusok utálják az új Robin Hood-filmet

Az biztos, hogy a készítők és a producerek nagyon rákészültek a klasszikus történet ismételt elbeszélésére, és megpróbáltak mindent egy filmbe gyúrni, amitől az menő / sikeres lesz majd. A Robin Hood ráadásul még saját magát is úgy aposztrofálja, mint szuperlátványos, tökéletesen megkomponált, romantikus és – dobpergés – az ősz legszórakoztatóbb filmes élménye. Persze nincs ezzel semmi baj, a marketing fontos – ám azok a kritikusok, akik már találkoztak ezzel az élménnyel, nem állítanak túl sok jót róla.

A film értékelése jelenleg 17 százalékon áll a RottenTomatoes-on úgy, hogy mehet ez még lejjebb is, hiszen még nem látta mindenki. Egy-két dicsérő szó és kritika természetesen elhangzik, ezért nem egyöntetű az utálat, de az üzenet elég egyértelmű: az új Robin Hood nagyon gazdag és mély alapanyagból lophatna, de csak egy gyenge és olcsó kísérlet arra, hogy egy klasszikus mesét teletömjenek mindenféle modern speciális effekttel.

Illetve: manapság kelendő nevekkel, mint a főszerepet játszó Taron Egerton mellett feltűnő Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson és a már régóta hiányolt Jamie Foxx, aki itt a keménységet és tökösséget volt hivatott lejelelni.

De ez sem segített – a filmet pedig szidják, mint a bokrot. Ettől függetlenül persze a közönséget lenyűgözheti majd, de előtte nézzük, hogy mire lehet számítani a történettől a kritikusok szerint:

„Bár az elején elhangzik, hogy ez nem egy esti mese, a végére már majdnem aludtam” (Dana Barbuto, The Patriot Ledger)

„Felállít egy jó célt – hogy aztán a saját lábába lője a nyilakat” (Liam Maguren, Flicks.co.nz)

„Robin Hood a szegényektől lop és a gazdagoknak adja.” (Chris Knight, National Post)

„Ez a Robin Hood egy olyan nyílvessző, ami sosem hagyja el az íjat” (Travis Hopson, Punch Drunk Ciritcs)

Vagyis igen tömören: a film nem jó. Sokan bírálják a film végét is, ami arra enged következtetni, hogy a tervek szerint a filmből franchise készülne, vagyis érkeznének a folytatások, de sokan óva intik ettől a producereket. Mások szerint a filmből semmi nem derül ki, ami az eredeti történet gerincét adja – vagyis a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolására tett kísérlet itt alig jelenik meg, és ez gyakorlatilag kiüresíti az egész sztorit. Egerton ugyan megteszi, ami tőle telik, de a történetet sajnos még az ő bájos sármja sem menti meg, a főgonosz súlytalan, és valahogy nagyon rosszul jön ki az a stíluselem, hogy valahogy megpróbálják az egész történetet kicsit szuperhősösre szabni.

Hogy ez mennyiire veszi majd el a mozinézők kedvét attól, hogy megnézzék a filmet, még nem tudni – ahogy azt sem, hogy függetlenül a filmet földbe döngölő kritikáktól mennyire nyeri majd el a közönség tetszését. Az ő véleményük ugyanis tud meglepetéseket okozni, illetve a film sikeressége szempontjából a jegybevétel úgyis nagyobbat nyom majd a latba, mint az újságírók véleménye.

A film december 6-án kerül majd a hazai mozikba – ha láttad, ne felejtsd el megosztani róla a véleményed velünk is!