2018.12.29   szerző: Archívum   hozzászólások: 0

Már csak napok kérdése, és a hazai mozikba is megérkezik Bacsó Péter filmje. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben 10 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

A tanú: 10 tény, amit nem tudtál a filmről

Hamarosan a mozikban minden idők egyik legnagyobb magyar filmklasszikusa, A tanú, melyből még az is ismeri a szállóigévé vált idézeteket, aki talán soha nem látta még a filmet.

A produkciót Ujhelyi János forgatókönyve alapján Bacsó Péter rendezte (A tanú, De kik azok a Lumnitzer nővérek?), míg a főbb szerepeket Őze Lajos, Rátonyi Róbert, Kállai Ferenc, Both Béla, Fábri Zoltán, Versényi Ida és Monori Lili alakítják.

Íme tehát 10 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

 

  • Az 1990- es évek elején, az Üllői út egyik házfalán méteres betűkkel került fel egy grafitti: Dr. Kotász!
  • Pelikán vallomásának szerzője, Tuschinger elvtárs jelenetét a leányfalui MAHART-üdülő teraszán forgatták.
  • Az állami ítéletvégrehajtó, doktor Kotász neve egy focistától származik.
  • Az összes börtönjelenetet egy gyártelepen forgatták.
  • Az egyik ávósnak be volt kötve forgatás közben a szeme, de ez nem volt a forgatókönyv része, csak egy véletlen sérülés következtében viselte.
  • A magyar narancs geg az 1950-es évek elejéről ered, mikor Bacsó Pétert mint fiatal forgatókönyvírót, dramaturgot meghívták az Ifjú szívvel című film hivatalos premierjére, ahol Rákosi és a pártvezetés is jelen volt. Az ünnepségen behoztak egy tál déli gyümölcsöt, ami az akkori átlagember számára elérhetetlen kincsnek számított. Rákosi egy narancsot nyújtott át Bacsónak, aki úgy döntött, egy ilyen ritka kincset nem eszik meg, inkább megőrzi. Így is lett, egészen, míg a narancs el nem rothadt.
  • A "Magyar Narancs" c. lap a film után kapta a nevét.
  • Az alkotás az 1981-es Cannes-i Filmfesztiválon műsoron kívül került bemutatásra, és igen pozitív fogadtatásban részesült.
  • A film első vetítésére a forgatás befejezése után csak 10 évvel került sor a Tinódi moziban. És csupán azért, mert a kultúrpolitika hírét vette, hogy a Betiltott Filmek Fesztiváljára kívánják a készítők benevezni az alkotást.
  • A film eredeti befejezését Bacsó Péter rendező túl optimistának találta: Pelikán szabadon bóklászik az utcán, nézi a forgalmat, a város zaját és úgy érzi, kitárul előtte a világ. Ezért maradt a villamosjelenet mellett, mely a múlt és jelen minden szereplőjének egymás melletti kényszer-létezését szimbolizálja.

 

Hazai premierdátum: 2018.11.08.

 

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni:

89 A tanú  (1981)

dráma | vígjáték

A Bacsó Péter rendezte kultfilm számos szállóigét adott nekünk, miután egy évtizeddel elkészülte után egyáltalán végre bemutathatták. A személyi kultuszt kiparodizáló,... több»