Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
87%
Filmadatlap
 
27
Szereplők
57
Vélemények
32
Képek
3
Videók
A tanú
 
Huntermark13   2020. 10. 14.

legújabb vélemény

Talán az enyém az utolsó korosztály aki érti, értékeli és élvezi ezt a filmet. Beszélhettem még öregekkel akik megélték ezt a korszakot, utánaolvastam azoknak a személyeknek akiket kifiguráztak ebben a műben.Például ahogy Péter Gábor személyét Őze La... több»

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 06. 18.

a nap véleménye

A nemzetközi helyzet cenzúrázatlanul is egyre fokozódik

E sorokat a film eredeti, cenzúrázatlan változatának megtekintése után írom. Ha meg kéne neveznem a magyar film történetéből egy olyan alkotást, mely generációkon keresztül képes volt megmaradni a kollektív emlékezetben a frappáns egysorosaival, a „r... teljes kritika»


 
Deku   2017. 07. 08.

Ezektől a nevektől én bőven többet vártam volna el. Igazán a színészi játékkal még nem is volt gond, a történet volt nagyon gyenge. Szerintem ennél többet is simán ki lehetett volna hozni a filmből.

2
 
Mavil   2016. 06. 09.

Egyik kedvenc magyar filmem, igazi klasszikus gyöngyszem, megunhatatlan. Egy alapmű, amit mindenkinek látnia kell. Hihetetlen, hogy ennyi év elteltével is aktuális.

 
Sabnock Sanatory   2019. 01. 26.

Egy Bacsó filmtől mit is várunk?Hogy magyar legyen,és a lelkünkig hasson...na igen,és jó színészekkel persze...Őze és Kállai jutalomjátéka egyszerűen zseniális.Mondanivalója még talán ma is aktuális,nyomokban a mai valóságot is tartalmazza !

 
MP170506   2019. 05. 23.

Jó kis film. Kiváló magyar humorral fűszerezve, kiváló magyar színészekkel mutatja be az akkori társadalmi rendszert. Kultuszfilm vált belőle, el nem felejthető szlogenekkel.

 
citizenfour99   2016. 03. 07.

Remek társadalomkritika és elég merész a korhoz képest, és kiemelkedő színészi alakítások plusz nagyszerű humor, erre a filmre joggal lehet minden magyar ember büszke.

Galéria (32)

Both Béla
Both Béla
Kállai Ferenc
Kállai Ferenc
Kállai Ferenc
Both Béla
Kállai Ferenc
Őze Lajos
Kállai Ferenc
Őze Lajos

Videók (3)

 

Az 1990- es évek elején, az üllői út egyik házfalán méteres betűkkel került fel egy grafitti: dr. kotász!

(Bogi87)
 

Pelikán vallomásának szerzője, Tuschinger elvtárs jelenetét a leányfalui MAHART-üdülő teraszán forgatták.

(Bogi87)
 

Az állami ítéletvégrehajtó, doktor Kotász neve egy focistától származik.

(Bogi87)
 

Az összes börtönjelenetet egy gyártelepen forgatták.

(Bogi87)
 

Az egyik ávósnak be volt kötve forgatás közben a szeme, de ez nem volt a forgatókönyv része, csak véletlenül forgatás közben megsebesült.

(Bogi87)
 

A magyar narancs geg az 1950-es évek elejéről ered, mikor Bacsó Pétert mint fiatal forgatókönyvírót, dramaturgot meghívták az Ifjú szívvel című film hivatalos premierjére, ahol Rákosi és a pártvezetés is jelen volt. Az ünnepségen behoztak egy tál déli gyümölcsöt, ami az akkori átlagember számára elérhetetlen kincsnek számított. Rákosi egy narancsot nyújtott át Bacsónak, aki úgy döntött, egy ilyen ritka kincset nem eszik meg, inkább megőrzi. Így is lett, egészen míg a narancs el nem rothadt.

(Bogi87)
 

A "Magyar Narancs" c. lap a film miatt kapta a nevét.

(Bogi87)
 

Pelikán háza egy valódi gátőrház volt Tahitótfalun.

(Menyét Ibolya)
 

Az idézet, melyet a főcím után hallahatunk József Attila Szállj, költemény... című 1937-es verséből való.

(Menyét Ibolya)
 

Both Béla elismert színpadi rendező és rendezés tanár volt, amikor Bacsó Péter felkérte a szerepre. Both a forgatás alatt jött rá, hogy valójában a színészkedés az ő világba.

(Menyét Ibolya)
 
Félelmetesen vicces alkotás, még ma is bele lehet borzongani, miközben betegre nevetjük magunkat a mára már klasszikussá vált egysorosokon.

9/10 több»
 
A Tanú a mi narancsunk. Alig terem ilyen Magyarországon, de ha igen, akkor azt meg kell őriznünk. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk! több»
 
Félreértés ne essék: A tanú így is remek film. Ha csak a feléig vetítik, ha kínai hangsávval, netán fekete-fehéren, visszafelé lejátszva, kép nélkül, rádiójátékként, bárhogyan – remekmű mivolta akkor is átsüt minden torzításon. több»