Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
88
Filmadatlap
 
27
Szereplők
55
Vélemények
32
Képek
3
Videók

Vélemények: A tanú (1981)

Légy a nap kommentelője, és NYERJ mozijegyet minden nap! Tudj meg többet itt!
 
De Matt   2020. 01. 24.

legújabb vélemény

Csúcsfilm!

Ez a film párját ritkítja, csak felsőfokon lehet róla beszélni. Mondhatni, művészi bravúr, a filmszatíra gyöngyszeme. Brilliáns szójátékok özöne, kitűnő alakítások, felejthetetlen szópárbajok...Láttam más politikai szatírákat is, de Bacsó Péter filmjét meg sem közelítik. Ráadásul csodálatos magyar nyelvünk páratlansága ismét bizonyítást nyer.

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 06. 18.

a nap véleménye

A nemzetközi helyzet cenzúrázatlanul is egyre fokozódik

E sorokat a film eredeti, cenzúrázatlan változatának megtekintése után írom. Ha meg kéne neveznem a magyar film történetéből egy olyan alkotást, mely generációkon keresztül képes volt megmaradni a kollektív emlékezetben a frappáns egysorosaival, a „rendszerre” tett burkolt és kevésbé burkolt beszólásaival, a jobbnál jobb jeleneteivel és ikonikus karaktereivel, akkor a választásom kétségkívül Bacsó Péter A tanú című remekművére esne. Mi több, tovább megyek: ennek a filmnek nemcsak a sztorija és jelenetei ismertek, hanem a bemutatását átható kálvária is. 1969-ben készült el, de tíz évig dobozban tartották az akkori kultúrpolitikai döntés következtében, s a nagyközönség csak 1981-től láthatta C... több»


 
Deku   2017. 07. 08.

Ezektől a nevektől én bőven többet vártam volna el. Igazán a színészi játékkal még nem is volt gond, a történet volt nagyon gyenge. Szerintem ennél többet is simán ki lehetett volna hozni a filmből.

2
 
Mavil   2016. 06. 09.

Egyik kedvenc magyar filmem, igazi klasszikus gyöngyszem, megunhatatlan. Egy alapmű, amit mindenkinek látnia kell. Hihetetlen, hogy ennyi év elteltével is aktuális.

 
MP170506   2019. 05. 23.

Jó kis film. Kiváló magyar humorral fűszerezve, kiváló magyar színészekkel mutatja be az akkori társadalmi rendszert. Kultuszfilm vált belőle, el nem felejthető szlogenekkel.

 
citizenfour99   2016. 03. 07.

Remek társadalomkritika és elég merész a korhoz képest, és kiemelkedő színészi alakítások plusz nagyszerű humor, erre a filmre joggal lehet minden magyar ember büszke.

 
Dodi   2015. 06. 19.

Kiváló film, nagyon jól bemutatja az akkori időket és hihetetlen magyar humorral van fűszerezve.

 
Norbert93   2019. 04. 01.

A magyar klasszikusok koronázatlan királya

Az általam adott cím minden tekintetben fedi a valóságot. Nagyon vicces, szatirikus és ironokos film, ami nem leplezett, de mutatott egy fergeteges görbe tükröt az akkori Magyarországról és nem utolsó sorban a mai napig halhatatlan idézetek tömkelege található meg benne.

 
MidoD7   2019. 04. 06.

Minden perce aranyat ért. Imádom a sztorit, a szereplőket, az akció jeleneteket. Nagyon látványos film, az összes szereplőt imádom. Ha még nem láttad, itt az ideje!

 
Gigi   2017. 01. 17.

Sokat idézett klasszikus. A mondanivalója, a tanulságai soha nem veszítenek sem az értékeikből, sem az aktualitásából. Nagyszerű színészi alakítások, már csak emiatt is érdemes megnézni. Azt hiszem, ideje, hogy én is újranézzem :)

 
sabnock666   2019. 01. 26.

Egy Bacsó filmtől mit is várunk?Hogy magyar legyen,és a lelkünkig hasson...na igen,és jó színészekkel persze...Őze és Kállai jutalomjátéka egyszerűen zseniális.Mondanivalója még talán ma is aktuális,nyomokban a mai valóságot is tartalmazza !

 
Miska bácsi   2018. 08. 06.

Lenyomták a torkunkon a suliban, akkor a mondanivalója miatt természetesen. Más miatt nem is tartottam értékelhetőnek, de most jobban tetszett. Az utolsó harmadban a békaemberekkel kicsit túltolták a paródia vonalat, de megmosolyogtatott pár olyan jelenet, ami felett anno elsiklottam.

 
ZozArt89   2019. 07. 15.

A magyar filmekkel úgy vagyok, hogy inkább nem közelítek feléjük. Ámbár akad egy film ami mégis megérdemli a dicséretet és az ez. Nagyon erősen beszól a politikának és kemény témákba is durván oda tud pirítani.

 
SzFa   2018. 03. 28.

Még általános iskolában nézettették meg velem, de nem estem hasra tőle. Számomra rendkívül unalmas volt. A történet nem rossz, de érződik rajta az, hogy magyar és hogy már nem mai csirke.

 
doroffee   2016. 02. 08.

Ritka az a film, amely ilyen éles nyelvvel tud hatalomkritikát és társadalomkritikát mondani. Szinte az összes mondata szállóigévé vált. nem véletlenül, hiszen minden, ami benne van, annyira ismerős és magyar.

 
Curacao86   2016. 10. 24.

Rendkívül kritikus vagyok a hazai alkotásokkal, és általánosságban a kult filmekkel kapcsolatban. Ez azonban nem csak korhű képest tár elénk, hanem a maga módján még szórakoztat is, finoman, óvatosan, ahogy abban a korban egyáltalán nem csak beszélni, hanem létezni is lehetett.

 
irongozu   2015. 11. 21.

Ez egy igazán jól eltalált film. Korhű történet és nagyon szórakoztató. Kedvenc mondatom: "A nemzetközi helyzet fokozódik".

 
Ghotik   2016. 10. 04.

Méltán az egyik leghíresebb magyar film. Igazi időtálló klasszikus. A hangulata utánozhatatlan. Profi film profi szereplőkkel és profi rendezéssel. Egyszer legalább érdemes megnézni.

 
juhasz-david93   2016. 01. 25.

Talán minden idők legjobb magyar filmje...ütős szatíra, görbe tükör a kommunizmusnak, nem csoda, hogy sok-sok éven át egy dobozban pihent. Azóta szerencsére megismerhettük.

 
Pirospingu   2016. 09. 09.

Alapfilm, itt is minden második mondat idézhető. A szocializmust szerintem kellő szarkazmussal tálalja, a színészi játék pedig tökéletes.

 
Kis Anna Kinga   2018. 07. 10.

Nagyon jo film, de pont ugyanannyira magyaros is, en tobbet vartam. Azthittem h egy ujabb csodalatos magyar klasszikus lesz, amit akarhanyszor ujra tudok nezni es minden egyes mondata idezhetove valik, de... De a tortenet remesen bena. Egyszeruen senkinek a motivaciojaval nem tudtam azonosulni, mar akikrol egyaltalan megtudjuk ugye, h mi volt nekik....

 
oneminute   2015. 02. 21.

Nagyon nagy magyar klasszikus. Épp tegnap nézettem a nyolcadik osztályban. Tudni kell a történelmi hátteret, mert így érti az ember a fricskát, ami a akkori rendszernek szántak. A nagyon nagyok sajna már nincsenek köztünk, lásd Pelikán elvtárs. Ám szállóige lett a kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk mondatból. Ezt a filmet minden magyarnak látnia kell!

 
one1970   2015. 07. 26.

Zseniális! Már nem tudom hányszor láttam , megunhatatlan !!! Minden mondta klasszikus ! Őze Lajos és mindenki szenzációs a filmben! Bármikor adják le, mindig végignézem !!! Kötelező darab !

 
zsani   2018. 02. 03.

Ez egy igazi klasszikus. Nagyon jól bemutatja az akkori világot. Tele van hatalmas poénokkal. Mindenki számára kötelező. A színészek játéka kifogástalan.

 
Zoer8993   2017. 05. 17.

Mint általában a magyar filmek ez sem jött be. Hiába néztem végig semmi nem volt benne ami megfogott volna. A színészek viszont egész ügyesen játszották a szerepüket.

 
goat2000   2016. 11. 14.

Ez egy nagyon jó régi magyar film, sajnálatos módon a mai magyar filmek alább hagytak a színvonalból egy ideje. A film hangulata, témája alapján nagyon jó.

 
baalint   2017. 11. 15.

legalább 5x láttam már és mindig tudott újat mondani a film. Szinte az összes párbeszédre emlékszem, hihetetlen élményt tud adni. Persze azt tudni kell hogy sokáig be volt tiltva, ezt ma már nem tudjuk átérezni..

 
nagysar   2017. 11. 23.

Szóljatok Anyunak/apunak hogy nézzék meg,nekik sokkal többet fog jelenteni. Sajnos nagyon kevesen látták abból a korosztályból akiknek szólt vagy akik tényleg átérzik ezeket.

 
Beniko   2015. 11. 23.

Az egyik legjobb magyar film. Nem véletlen: Kitűnő színészek. Gondolok itt elsősorban Kállai Ferencre és megunhatatlan poénok. Kérdezem én: Vajon kell ennél több?

 
Rendszergizda   2018. 03. 19.

Nagyszerű magyar film, tükrözi az akkori rendszert, ahogy az működött. Tökéletes korkép, hogy milyen lehetett akkoriban élni. Emellett nagyon szórakoztatóan parodizálja ki a rendszert.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.