10 magyar vígjáték, amit biztosan láttál az életedben

A magyar filmgyártással kapcsolatban gyakran felmerült, hogy a szcéna nem igazán tudott emlékezetes produkciót felmutatni. Ezt az állítást pedig főként a rendszerváltás utáni időszakra értik a nézők.

Ebben persze lehet némi túlzás, hiszen alábbi listánkon több olyan alkotás is helyet kapott, amelyekről nagy valószínűséggel még évtizedek múlva is beszélni fogunk. Ha pedig lemaradt volna a kedvenced, akkor írd meg nekünk hozzászólások formájában, hogy szerinted, melyik minden idők igazán kihagyhatatlan magyar filmje.

#10

88 Macskafogó  (1986)

(101) (17)

animáció | családi | kaland | krimi | sci-fi | vígjáték

Számos filmrajongó álma válik valóra szeptember 13-tól: rövid időre visszatér a mozikba minden idők legjobb magyar rajzfilmjeinek egyike, az 1986-ban készült Macskafogó!... több»

Nincs mit magyarázni, a Macskafogó nagyon rövid időn belül világhírűvé vált. Ternovszky Béla egészestés animációs filmjével nem is lehet betelni. A macskák és az egerek között dúló örökös viszálykodás pedig aligha kaphatott volna ennél eredetibb megjelenítést. Alvilág, Intermouse, titkos fegyver és egy vérbeli kémjátszma. Ezekkel a kulcsszavakkal lehetne talán a legjobban körülírni a Macskafogó cselekményét. Kell ennél több?
#9

89 A tanú  (1981)

(61) (10)

dráma | politikai | szatíra | vígjáték

Filmio | TV-ben (Humor+, csütörtök 01:33)

A Bacsó Péter rendezte kultfilm számos szállóigét adott nekünk, miután egy évtizeddel elkészülte után egyáltalán végre bemutathatták. A személyi kultuszt kiparodizáló,... több»

Bacsó Péter filmje ma már igazi klasszikusnak számít, egy abszurd, ugyanakkor fájdalmasan valósághű alkotás a huszadik század magyar valóságának egyik legsötétebb korszakáról. Bacsó rendezése humorral kezeli mindazt, amelytől valószínűleg bárkinek gombóc gyűlik a torkában. A szegénység, a nyomor, a hatalmi terror és persze egy nagy adag tragédia.
#8

86 Indul a bakterház  (1980)

(115) (7)

vígjáték

Nehéz az élet a tanyavilágban. Regős Bendegúz, az égetni valóan rossz csemete sokat tudna róla mesélni. Gyerekkorában sokféle dolgot tartottak felőle: hogy csodagyerek, meg, hogy... több»

Nehéz lenne még egy olyan magyar filmet találni, amely a jóízlés határain belül ennyi beszólást és gorombaságot tartalmaz. Mihályfy Sándor filmjének humora negyven évvel a bemutató után is úgy üt, ahogy annak idején. A film “hőse”, Bendegúz talán még Kevin McCallistert bármikor zsebre teszi...és akkor még nem is beszéltünk a többi szereplőről: Csámpás Roziról, a Büdös Banyáról és a Patás Ördögről.
#7

84 Kincsem  (2017)

(80) (32)

dráma | kaland | romantikus | történelmi

Filmio

Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert... több»

Herendi Gábor elkészítette napjaink egyik legszórakoztatóbb magyar “bosszúfilmjét”. Oké, ez persze enyhén szólva túlzás, hiszen történet mellett a legtöbbeknek valószínűleg a film látványvilága és különleges történelmi narratívája maradhatott emlékezetes. Ez utóbbit persze érdemes fenntartással fogadni, ettől függetlenül a Kincsem a megjelenést követően tarolt a nézők körében.
#6

80 Argo  (2004)

(33) (9)

akció | road movie | vígjáték

Egy igazi profi mindenre fel van készülve - kivéve a "Magyar Valóságot"! Fekete Versace öltönyben és csúcstechnológiával felszerelve érkezik Magyarországra az az "ügyintéző",... több»

Árpa Attila első nagyjátékfilmes rendezése egyúttal a 2000-es évek egyik legeredetibb magyar filmes bemutatkozása is. Az Argo szinte minden mondata idézhető, amelyeket a legelszántabb rajongók bármikor képesek feleleveníteni. A 2004-ben debütált produkció folytatására kerek tíz évet kellett várnunk, de megérte.
#5

83 Üvegtigris  (2001)

(79) (7)

vígjáték

Az Üvegtigris hat barát pár eseménytelen napjának története. Lali, az amerikamániás büfés, aki az Üvegtigris nevű rozoga, útszéli büfékocsi tulajdonosa; Gaben, az... több»

A 21. századi magyar filmgyártás kultikus darabja. Persze hosszan lehetne fejtegetni, hogy Kapitány Iván és Rudolf Péter rendezése miről is szól pontosan, mindezek ellenére az Üvegtigris az a film, amelynek minden percében történik valami. Dés László zenéje, a jól megírt szituációk teszik felejthetetlenné az Üvegtigrist, amely aligha kaphatott ennél parádésabb szereposztást.
#4

80 Liza, a rókatündér  (2015)

(87) (17)

fantasy | romantikus | vígjáték

Filmio

Liza (Balsai Mónika) a csinos, szerény ápolónő egy nap elhatározza, hogy megtalálja szerelmét. Hódolói azonban többnyire mind hullazsákban végzik. A lány a fiatalon elhunyt... több»

Aki szereti Wes Anderson filmjeit, az Ujj Mészáros Károly produkciójában sem csalódott. A Liza, a rókatündér egészen különleges helyet foglal el már most a magyar filmtörténelemben. Aligha lehetne hasonló képi világgal rendelkező filmet előhalászni, amelynek minden képkockája aranyat ér.  
#3

dráma | vígjáték

Netflix | Filmio

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, valami, amit még az itteniek sem képesek megmagyarázni, aki pedig nem él a fővárosban, az nem is értheti. Megmagyarázhatatlan... több»

Ha lemaradtál volna, Reisz Gábor filmjét egyébként a Netflixen is megnézheted már. A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan címnél már csak maga a sztori sejtelmesebb. A 29 éves Áron egy igazán elveszett figura, aki nem igazán találja a helyét a világban, a helyzetét pedig csak nehezíti összetört szíve.
#2

74 Csinibaba  (1997)

(13) (4)

musical | szatíra | vígjáték

Filmio

1962 augusztusában járunk. Gagarin meghódítja a világűrt, a küszöbön áll a harmadik világháború, de Magyarországon minden nap épp olyan, mint bármelyik másik. És hogy ez... több»

Aki csak látta, annak már a cím hallatán is megszólal a fejében a Csinibaba dallama, amit persze jó ideig nehéz is elfelejteni. Noha Tímár Péter filmje 1997-ben jelent meg, ennél hitelesebben viszont már nem is elveníthetné a hatvanas évek Magyarországának hangulatát, amelyben fiatal hőseinknek csupán egyetlen vágya, hogy kijussanak nyugatra.
#1

vígjáték

Filmio | Netflix

Hajnal Tímeát mindenki meg akarja dönteni, aki meg nem, az szívesen cserélne vele, ugyanis mindene megvan. Sikeres fotómodell, egy dúsgazdag tévés személyiség csaja, röviden:... több»

Nincs könnyű helyzetben az, aki műfaj szempontjából szeretné meghatározni Herczeg Attila filmjét. A Megdönteni Hajnal Tímeát egyszerre próbál romantikus vígjáték...és egyfajta “keserédes” dráma lenni. Persze a legtöbben alighanem Szabó Simon alakítására emlékeznek a filmből, amely persze érthető is, a színész gyakorlatilag ellopta a show-t mindenkitől a sztoriban.