Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
79

Liza, a rókatündér (2015)

Liza, a rókatündér
Filmadatlap
 
27
Szereplők
84
Vélemények
48
Képek
4
Videók
 
Filmrajongó   2020. 02. 21.

legújabb vélemény

Liza a rókatündér

És még azt mondják, hogy a magyarok nem tudnak jó filmet készíteni. Nekem nagyon tetszett a film. A zenéje pedig, egyszerűen fantasztikus, és fülbemászó Hálás köszönet (Eric Sumonak) Tövisházi Ambrusak és mindazoknak, akik közreműködtek.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 11. 20.

A magyar filmipar úttörője

A film egy igazi úttörő a magyar filmiparban, hiszen ilyen típusú alkotással még nem igazán találkoztunk magyar berkekben. A Liza, a rókatündér egy felnőtteknek szóló meseként is felfogható, amely történetét tekintve megidézi a japán kultúrtörténetet, s ezzel együtt egészen különleges formavilágot teremt, amelyben összeütközik a realitás és a szürreális, álomképszerű jelenetek, vagyis a nagy magyar valóság és a japán misztikum, amely ad egy pár különleges vizuális effektet a filmhez (példaként a cseresznyevirágzás gyönyörű képi megvalósulását említhetjük). Látjuk a ’80-as 90-es évekre jellemző rendőrségi épületeket és a polgári lakások mára retrónak ható stílusát, ezen keresztül pedig az alkotók belecsempésznek egy jó nagy adag társadalomkritikát is, de mindezt nagyon finoman teszik, nem tolják bele a néző képébe. A helyszínt is úgy választják meg, hogy tökéletesen beazonosítható legyen, de mégsem tolakodó (Csudapest). A szürrealitás egy remek dolog, pláne akkor, ha egy ilyen könnyedebb hangvételű filmben kap fontos szerepet. Címszereplőnk az igazi szerelemre vágyik, de azt vajon kiben találja meg? Fogós kérdés, de egy biztos: az udvarlóinak így vagy úgy, de csúfos végük lesz. Itt pedig beemelődik a japán kultúrából ismert mese a rókatündérekről. Meseszerűség és fekete humor ilyen kellemes elegyét nagyon ritkán láttuk viszont magyar filmnek köszönhetően! Mindez megfűszereződik... több»


 
Bogi87   2016. 05. 27.

Sztorijában egyedi, remek magyar film, mely tele van finom apró humorral. Szokatlan a mai harsány, alpári stílust képviselő vígjátékokkal szemben.

 
HercegPeter   2016. 12. 02.

Érdekes film. Félve kezdtem bele, de úgy gondoltam, ezt meg kell nézni. Ha rossz akkor azért, ha jó akkor azért. Mert csak ezt a két végletet tudtam elképzelni. Egyszerűen érezhető, hogy ez egy nem átlagos film. Vagy borzalmas vagy épp az ellenkezője. Végül pozitív nyomot hagyott bennem. Hangulatos és különleges film, amit néhány évente újra lehet nézni.

 
Mavil   2016. 06. 10.

A Liza, a rókatündér is bebizonyította, hogy a magyarok is tudnak filmet készíteni. A film retróhangulata kifejezetten tetszett és megmosolyogtatott. Minden a helyén van benne, karakterek, zene, képi világ, poénok.

 
indingo   2016. 02. 16.

Kiváló alkotás és még magyar is! A mesés történet csudálatos. Csudapest, csudapest, de csodás! Kovács Lehelt imádom, mindig valami szerencsétlent játszik! Azóta mondjuk mindenhol Balsai Móni szerepel, de mindegy! A japán dalok, motívumok jót tesznek a filmnek.

 
GedyPapa   2017. 04. 29.

Zseniális alkotás, amely kitűnik a megszokott B kategóriás filmek közül. Nagyon jó humorú keserédes film, aminek a japán zenebetétjei bemásznak az ember bőre alá és önkéntlenül is azt dúdolja. Balsai Mónika nagyon jól hozza Lizát.

Gubík Ági
Balsai Mónika
Schmied Zoltán
Schmied Zoltán
Szabó Győző
Hajdú Steve
Balsai Mónika
Schmied Zoltán
Czakó Judit
Nádasi László
Reviczky Gábor
David Sakurai
Molnár Piroska
Balsai Mónika
Reviczky Gábor
Nádasi László
Balsai Mónika
Hajdú Steve
Schmied Zoltán
Gubík Ági
Balsai Mónika
Balsai Mónika
Schmied Zoltán
Szabó Győző
Balsai Mónika
Balsai Mónika
Balsai Mónika
Balsai Mónika
Gubík Ági
Gubík Ági
Schmied Zoltán
Balsai Mónika
Balsai Mónika
Reviczky Gábor
Balsai Mónika
Bede Fazekas Szabolcs
Balsai Mónika
Schmied Zoltán
Balsai Mónika
Molnár Piroska
Balsai Mónika

A film összbevétele 540 928 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 143 490 504 forintot termelt.

 

A Mekkburger éttermi jeleneteket az Erzsébet-téri Közért bárban vették fel, az utca forgalmát pedig egy fallal takarták ki.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az ötlet megszületéséhez képest nyolc évre kerüt moziba a film.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmhez 12 forgatókönyv-változat készült.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Zoltán zászlós szerepére először Gyabronka Józsefet kérték fel, ám a színész úgy vélte, hogy a karakterhez nem megfelelő a kora.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Tomy Tani karakterét egy Ótani Sótaró nevű japán komikus ihlette, aki az 1950-60-as években készült popslágereivel lett híres.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Tomy Tani karaktere kezdetben csak a főcímdalt énekelte volna fel, valamint a zárójelenetben szerepelt volna, ám végül a Filmalap javaslatára főszereplővé vált.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatókönyv első változatához Pozsgai Zsolt Lisolette és a május című drámáját használták fel, ám a végső változatban teljesen átírták a történetet.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Amikor a Csudapesti Rendőrkapitányság homlokzata látszik, próbálták úgy torzítani a betűket, hogy a C teljesen leforduljon és S-sel kezdődjön, a törött D pedig T-t formáljon, hogy Sutapestnek lehessen olvasni.

(Bogi87)
 

A forgatókönyv 5 éven keresztül készült.

(Bogi87)
 

Mivel a Liza, a rókatündér forgatása éppen egy időben zajlott a Die Hard felvételével, így a stábnak nem volt könnyű dolga. Néha akkora zaj szűrődött át a szomszédos stúdióból, hogy képtelenek voltak dolgozni.

(Bogi87)
 
Hát ennek is eljött az ideje. Újra egy élvezetes, ötletes és nagyon szórakoztató romantikus vígjátékot termelt ki kicsiny hazánk. A Liza, a rókatündér vicces, könnyed, technikailag meglepően minőségi, Balsai Mónika pedig hibátlan. több»
 
Igen, egy magyar filmről van szó, egy olyan produkcióról, ami végre valahára üdítő, tényleg vicces és mind a kritikusok, mind a nézők tekintetében beváltotta a hozzá fűzött reményeket. több»
 
Igazán szórakoztató, színes szagos vígjáték ez a Liza. A magyar mozikba szeretnénk, még, ilyet. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.