A Terminator 2 ikonikus jelenete bonyolultabb volt, mint hinnéd

A Terminátor 2. - Az ítélet napja még harminc év távlatából is megállja a helyét vizuális effektek terén. Pedig a film készítői saját bevallásuk szerint alig-alig használtak enne CG-t, amit lehetett, valóságban oldottak meg. De a végeredmény még ma is elképesztően jól néz ki, főleg azok a jelenetek, ahol a mimetikus polialoid terminátor a főszereplő.

Az egyik leghíresebb jelenetben is őt láthatjuk, csak épp ekkor John Connor nevelőanyjának álcázta magát. Beszivárgott John otthonába, hogy ha a fiú hazatér, könnyen végezhessen vele. Csakhogy ekkor már a T-800 vigyázott Johnra, aki le is leplezi a csalást egy telefonhívás során.

A jelenetben John nevelőszüleit Jenette Goldstein és Xander Berkeley alakították. Minden rajongók előtt tisztán ott a kép, ahogy Jenette Goldstein egyik kezében a telefonnal, a másikból pedig kardot formálva szabályosan felszögezi a falra Xander Berkeley karakterét.

Bár a filmben mindez piszok egyszerűnek és magától értetődőnek látszik, valójában a forgatás egyik legösszetettebb, legbonyolultabb felvétele volt. Xander Berkeley elárulta, hogy jó két héten keresztül tanulta és gyakorolta egy tompa alumíniumkarddal, hogyan is kell majd a pengét a szájába vennie. A felvétel során összesen három különböző pengét használtak. Az egyik Jenette Goldstein karjának modellje volt, amelyen még a szeplőket is reprodukálták a szakemberek. A másik egy olyan modell volt, amelyet a képernyőn kívülről vezéreltek, a harmadik pedig Xander Berkeley lemodellezett fejének hátulján jött ki.

A színész azt is elárulta, hogy amikor kihúzták a pengét és ő holtan zuhan a földre, talán az volt a legnehezebb jelenete. Ott kellett ülni a díszletben egy vérből és tejből álló tócsa közepén lényegében mozdulatlanul. Ez nem is lett volna gond, csakhogy 4-5 órán keresztül kellett így ülnie ott, amíg minden további jelenetet (ahogy átalakul a terminátor John Connor nevelőanyjából a rendőri formájába, majd távozik) fel nem vettek. Utána napokig alig tudott járni, de legalább cserébe kapott ajándékba egy üveg drága pezsgőt a rendezőtől.

Ha bepillantanál a film forgatásának kulisszái mögé, ajánjluk a figyelmedbe az alábbi videót.