Akár 7 év börtönt is kaphat a Rick és Morty alkotója

A Rick és Morty társalkotója, Justin Roiland komoly jogi zűrzavarba került. Az író családon belüli erőszak vádjával börtönbüntetésre és jelentős pénzbírságra számíthat.

A Deadline beszámolója szerint az ügyet csak január 12-én hozták nyilvánosságra. Justin Roiland ellen többrendbeli testi sértés, fenyegetéssel, erőszakkal, csalással és/vagy megtévesztéssel elkövetett hamis fogva tartás, erőszak, csalás és/vagy megtévesztés miatt emelt vádat az Orange megyei kerületi ügyészség. Az áldozat személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, de feltételezhetően egy nő, akivel Roiland állítólag kapcsolatban állt.

A szóban forgó incidens állítólag 2020 januárjában történt, az ugyanazon év májusában benyújtott panasz szerint. A kaliforniai büntetési irányelvek szerint ez azt jelenti, hogy Justin Roiland - aki amellett, hogy társalkotó, Rick Sanchez és Morty Smith hangja is - akár hét évet is rács mögött tölthet, és súlyos pénzbüntetésre számíthat, ha elítélik.

A tárgyalás időpontját azonban még nem tűzték ki. Justin Roiland, aki 2020 októberében ártatlannak vallotta magát a vádakban, jelen volt a csütörtöki meghallgatáson. Egy másik, április 27-re tervezett meghallgatáson is részt kell vennie.

"Hogy egyértelmű legyen, Justin nem csak ártatlan, de arra számítunk, hogy az ügyet a megszüntetésig juttatjuk, amint az ügyészség befejezi a bizonyítékok szabályos felülvizsgálatát" - mondta Roiland ügyvédje, T. Edward Welbourn a Deadline-nak - "Alig várjuk, hogy tisztázzuk Justin nevét, és segítsünk neki a lehető leggyorsabban továbblépni."

Az Adult Swim képviselői nem kívánták kommentálni a vádakat vagy az ügyet.

Miután 2020 augusztusában 50 000 dolláros óvadékot helyezett letétbe, Roiland még abban az évben határozatot kapott, amely előírta, hogy legalább 100 láb távolságra kell maradnia attól a személytől, akit állítólag bántalmazott. Ezen túlmenően nem érintkezhet az adott személlyel. A hároméves védelmi határozat idén októberben jár le.

A nagysikerű Rick és Morty mellett Justin Roiland a Vigyázz, ufók! című sorozat társalkotója és főszereplője (elérhető a Disney+-on), amelyet tavaly októberben egy ötödik évaddal hosszabbítottak meg. Roiland kölcsönzi a hangját Chad Wagon karakterének is a Michael Cusack által készített Koalaember című sorozatban, amely e héttől elérhető a Disney+-on.