Al Pacino bizarr bejelentése és a 4 legnagyobb mellőzés az idei Oscar-gálárólA kép forrása: YouTube/ABC News

Az idei Oscar-gála ugyan néhány szempontból a várakozásoknak megfelelően alakult, különös tekintettel az Oppenheimer sikerére, volt azonban jó néhány pillanata az estnek, amely nem kis meglepetést okozott a közönségnek.

Alighanem az egyik “legpörgősebb” Oscar-díjátadót tudhatjuk magunk mögött, amely Al Pacinónak köszönhetően még egy bizarr pillanatot is hozott magával. A színész megjelenése az este legfontosabb díjának átadásáról örökre emlékezetes marad a rövidsége miatt, ez pedig még enyhe megfogalmazás volt. Pacino ugyanis felsétált a színpadra, és a 10 jelölt felsorolása nélkül csak kinyitotta a borítékot, és csak annyit mondott, hogy “Oppenheimer”, amivel persze mindenkit sikerült alaposan összezavarni, így jó eséllyel ez nem volt a forgatókönyvben.

De mi a helyzet az est további esélyeseivel? A Barbie szintén az egyik legnagyobb díjvárományosnak számított, ráadásul a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában vélték biztosra a győzedelmet. Ennek ellenére az American Fiction kapta az elismerést, a Barbie pedig csupán a legjobb eredeti betétdalnak járó díjat zsebelte be.

Megfojtott virágok viszont még ennél is nagyobb értetlenségre adhat okot, amely a tíz jelölésből egyet sem tudott szobrocskára váltani. A Variety magazin egy cikkben megjegyezte, hogy Scorsese nagy “pechje”, hogy az Oppenheimer szintén az amerikai nihilizmus témáját helyezte a középpontba.

Végezetül pedig szót kell ejtenünk a Maestro című filmről, amelyet szintén hét kategóriában jelöltek, Bradley Cooper rendezői és színészi teljesítményéről pedig már korábban is ódákat zengtek a kritikusok a Velencei- és a New York-i Filmfesztivál után. A Maestro-val együtt ugyanakkor maga a Netflix is távolmaradt egy nagyobbnak nevezhető szakmai áttöréstől.