Amerikában is bemutatják a magyar remekművet

Magyar siker a Berlinálén - A Los Angeles-i székhelyű Arbelos filmforgalmazó cég szerezte meg Fehér György mérföldkőnek számító, de sokáig nem látott magyar remekműve, a Szürkület új, 4K felbontású restaurálásának észak-amerikai forgalmazási jogait. A film restaurált változatának világpremierjét teltházas vetítésen tartották az elmúlt héten a Berlinale Classics válogatásában, a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére.

„A SZÜRKÜLET egy ritka és nélkülözhetetlen gyöngyszem, amely már régóta szerepel azon filmek listáján, amelyeket szeretnénk újra kiadni” – mondta Ei Toshinari, az Arbelos társalapítója. „Büszkék vagyunk arra, hogy folytathatjuk úttörő partneri együttműködésünket a Nemzeti Filmintézettel, és restaurált magyar remekműveket hozhatunk el az észak-amerikai közönségnek.”

Az Arbelos ősszel először moziforgalmazásban mutatja be a filmet, majd a streaming csatornákon és exkluzív Blu-ray kiadványon is megjelenteti. Korábban az Arbelos adta ki 4K restaurált változatban Tarr Béla Sátántangó és Kárhozat című filmjeit, valamint Jankovics Marcell formabontó animációs klasszikusait, a Fehérlófiá-t és János vitéz-t.

Fehér György 1989-ben készült ikonikus alkotása Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával készült. A Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest. A kivételes műgonddal készült alkotásban a fordulatos cselekmény helyett a köd és a szürkeség a meghatározó, a különleges, apokaliptikus atmoszféra a bűneset és a nyomozás által kiváltott lelki terhek pontos vizuális tükre. A filmből nem derül ki pontosan, hol és mikor játszódik a történet, a gyilkosságot és a tettest sem látni. Az alkotás egy kortalan, elhagyatott létállapotot jelenít meg, ahol semmi sem egyértelmű, s melyet gyakran hasonlítottak Tarkovszkij és Bresson világához.

A SZÜRKÜLET, amelyben Tarr Béla konzultánsként vett részt, az áramlatot elindító KÁRHOZAT (1986) mellett a korszak filmművészetét jelentősen meghatározó „fekete széria” legmarkánsabb darabja. Különdíjat nyert a Magyar Filmszemlén, majd 1991-ben a locarnói fesztiválon Gurbán Miklós operatőri munkáját ismerték el Bronz Leopárddal.

Gurbán Miklós operatőr a film felújításában, a fényvilág rekonstrukciójában is részt vett. A restaurálás a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor hosszú távú filmfelújítási és digitalizálási programjának keretében készült el 2022-ben.

76 Szürkület  (1990)

dráma | krimi | misztikus

Rövid időn belül a harmadik, azonos módon, egymáshoz közel elkövetett gyilkosság helyszínére száll ki a rendőrség két nyomozója. Az áldozatot a környék jól ismert,... több»