Arnold Schwarzenegger családjának sötét múltja

Nehéz Arnold Schwarzeneggernél keményebb és sikeresebb hollywoodi sztárt találni. A testépítőből lett színészből lett kormányzóból lett színész nagyjából bármihez nyúlt, abban sikeres volt. A testépítésben igazi ikonnak számít a mai napig a színészi pályafutását aligha kell bárkinek is magyarázni. És mér kormányzóként is sikeres tudott lenni. De Arnold Schwarzeneggernek is vannak sötét foltok a múltjában, habár ezek nagy részéről ő maga nem tehet.

És most nem arra gondolunk, amikor a félrelépéséből keveredett botrány miatt trónolt hetekig a pletykalapok címlapján. Ennél sokkal régebben, még gyerekkorában történtek dolgok, amelyek bizonyosan nagy hatással voltak rá, amelyekből rengeteget meríthetett, hogy azzá a sikeres emberré váljon, akit ma mindenki ismer.

Arnold Schwarzenegger Ausztriában látta meg a napvilágot 1947-ben. Apja helyi rendőrfőnök volt és egyben bigott vallásos is. Kőkemény szabályok szerint, vasmarokkal irányította a családját is. Ez azonban gyakran fizikai bántalmazások formájában öltött testet. Gustav Schwarzenegger ugyanis alkoholista volt, aki rendszeresen verte a fiait. Meg volt róla győződve, hogy a nagyobbik fivér, Reinhard a sportosabb, ezért rendszeresen arra kényszerítette, hogy verekedjen meg a kisebbik fivér Arnolddal. A cél mindig az volt, hogy megalázza a testvérét. Már csak azért is, mert Gustav meg volt róla győződve, hogy Arnold meleg, amiért ő maga is többször nadrágszíjjal verte el.

A dolgok végül odáig fajultak, hogy miután Arnold Schwarzenegger elhagyta az otthonát és egyben az országot is, hogy Amerikában próbáljon szerencsét, meg is szakította a kapcsolatot a családdal. Olyannyira igyekezett elkerülni az apjával való találkozást, hogy sem a bátyja 1971-es, sem az apja 1972-es temetésére nem utazott haza. Egyedül az anyjával ápolt szoros kapcsolatot egészen annak 1998-as haláláig.

Még a ’90-es években derült fény arra is, hogy Gustav Schwarzenegger bizony náci volt. A színész ahelyett, hogy az először erről felröppent híreszteléseket eltussolta volna, inkább felkereste a Simon Wiesenthal Center egyik alapítóját, Marvin Hiert, hogy nyomozza ki, mi igaz az apjáról terjedő pletykákból. Ekkor derült ki, hogy Gustav 1938-ban valóban belépett a náci pártba, míg korábban a barnaingesek közé is belépett.

Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy Arnold Schwarzenegger egészen fiatalon eljött otthonról és a saját lábára állt. Mi pedig örülhetünk neki, mert máskülönben rengeteg klasszikus akciófilmmel lennénk ma szegényebbek.