Ha azt hiszed, hogy annyiszor láttad már a Marvel filmeket, hogy mindent tudsz róluk, akkor kösd fel a gatyát. Vannak olyan rajongók, akik szeretnek minden részlet mögé bele látni dolgokat, ez pedig néha vadabbnál vadabb teóriákat és elméleteket szül. Most meg is mutatjuk a legdurvábbakat. Íme.

1. Doctor Strange és a lehetséges jövők: Mint tudjuk, Doctor Strange a Bosszúállók: Végtelen háborúban leült egy kavicsra és végigpörgetett 14 000 604 lehetséges jövőt, amelyekből állítása szerint egyetlen egy volt, ami a hősök győzelmével és Thanos bukásával járt. Igen ám, csakhogy ez a jövőkép végül Tony Stark, vagyis Vasember halálát is magával hozta. Lehet, hogy ez nem véletlen? Lehet, hogy Doctor Strange szándékosan alakította úgy a dolgokat, hogy ez legyen a végkifejlet. Miért? Mert a jó doktor tisztában volt azzal, hogy Tony Stark a világ megmentésére tett egyre kétségbeesettebb kísérleteivel általában csak még nagyobb zűrt kavart. És ő úgy döntött, hogy ez lesz a legjobb mindenkinek – kivéve persze Tonyt…

2. Amerika kapitány és a párhuzamos valóságok: Amerika kapitány a Bosszúállók: Végjáték legvégén visszautazott az időben, hogy visszavigye a végtelen köveket a saját idősíkjukba. De végül nem tért vissza, hanem ott maradt a múltban, hogy Peggy Carter mellett öregedjen meg. Egy teória szerint azonban ő nem a saját valóságában élte le az életét, hanem az időutazásával egy alternatív valóságot hozott létre. Ebből tért vissza a film végén az eredetibe, hogy átadja utódjának a pajzsát. Majd végleg visszatért abba, amit magának kreált.

3. Fekete özvegy végzete: Natasha Romanoff az életét adta, hogy Clint megszerezhesse a lélek követ. Vagy legalábbis eddig ezt hihettük, mivel végül ő vetette le magát a Vormir bolygón a mélybe. De egy elmélet szerint egyáltalán nem halott. Történt ugyanis, hogy mikor Amerika kapitány visszautazott az időben, még azelőtt megállította Natashát és Clintet, hogy a nő feláldozta volna magát. Ehelyett arra kérte, hogy maradjon a Vormiron és úgy állítsa be az időutazós ruháját, hogy az a végső összecsapás után hozza őt vissza. Így nem is Hulk csettintette őt vissza az élők közé, mivel eleve sosem halt meg. Miért? Mert mint tudjuk, a végtelen kövek elmozdítása alternatív valóságot hoz létre, ami akkor áll vissza az eredetibe, ha a kő visszakerül a helyére. Így viszont akkor is az a végeredmény születik, ha a lélek követ nem mozdítják ki a helyéről.

4. Tony Stark és a virtuális valóság: Lehet, hogy Tony Stark mégsem halt meg – teljesen – a Bosszúállók: Végjáték végén? Oké, de, teljesen meghalt, el is temették, meg minden. Igen ám, de egy elmélet szerint a mi kedvenc gazdag playboy feltalálónk még a nagy finálé előtt eljutott arra a fejlettségi szintre, hogy sutyiban feltöltse a tudatát a saját maga által létrehozott szuperszámítógépbe. És így bár a teste meghalt, a tudata életben maradt, mint egy mesterséges intelligencia.

5. Drax és a láthatatlanság: A galaxis egyik legmókásabb őrzője Drax, aki általában faék egyszerű gondolkodásával, könyörtelen őszinteségével és mindent a nyers erővel való megoldásra törekvésével okozott nekünk vicces perceket. De Drax népéről vagy fajáról keveset tudunk. A jelenetek, ahol a növésben lévő Groot Drax háta mögött táncol, majd hirtelen mozdulatlanná dermed, amikor az ránéz, azt sugallják – és ezt később maga, Drax is elismerte –, hogy Drax valójában nem látja azokat a dolgokat, amik nem mozognak. Épp csak azt nem tudja, hogy rajta kívül mindenki más igen. Ezért is volt vicces, amikor a Bosszúállók: Végtelen háborúban láthatatlannak hitte magát.

+1. Peter Quill és az univerzális fordítógép: Feltűnt már, hogy a két Galaxis őrzői mozi nyelvezete finoman szólva is elég gyermeki? Egy elmélet szerint ez nem véletlen, sőt, nagyon is szándékos. És nem arról van szó, hogy a Disney megkötötte volna a filmkészítők kezét. Hanem arról, hogy minden, amit a filmekben hallunk, Peter Quill univerzális fordítójából származik. Mivel Peter még 8 éves kora előtt rabolták el a Földről, majd egész életét különböző idegen világok idegen lényei és fajai közt töltötte, nyilván nem angolul diskuráltak körülötte. Kellett neki egy fordítógép, ami aztán a 8 éves kori szintjéhez igazította a hallott beszédet. És mivel Peter sosem tanult meg „felnőttesen” beszélni angolul, így számára az a természetes, amit a filmekben hallunk.