Az 5 legjobb film, amit sosem fogsz látni

Nicolas Cage mint Superman? Stanley Kubrick Napóleonja? 300 Bruce Willis főszereplésével? Ezek a filmek nem léteznek, de majdnem elkészültek. Kiválasztottunk 5 olyan filmet, amelyek jól hangzanak, de soha nem valósultak meg.

Sok film soha nem jut túl a tervezési fázison - és ennek számos oka van. Néha a filmkészítők elveszítik az érdeklődésüket a projekt iránt, vagy a filmek eltűnnek valahol a filmstúdió gyártási poklában, pedig valójában nagyon izgalmasan hangzanak. Kiválasztottunk nektek 5 olyan filmet, amelyek valóban jól hangzanak, de sajnos sosem valósultak meg.

HALO

A Halo a 2000-es évek egyik legfelkapottabb játéksorozata volt, amely eladási rekordot eladási rekord után döntött, és ezzel biztosította a Microsoft játékkonzoljának, az Xboxnak a sikerét is. Nem meglepő, hogy a Microsoft a sci-fi lövöldözős játék körüli felhajtásra akart építeni, ezért 2005 körül egy Halo-filmet terveztek, amelynek forgatókönyvét Alex Garland (Ex Machina) írta. A Microsoft nagyszerű rendezőt is akart. A választás Peter Jacksonra (A Gyűrűk Ura) esett, aki azonban csak társproducerként akart részt venni a filmben. Volt azonban egy másik javaslata is: a korábban jórészt ismeretlen rendező, Neill Blomkamp. A projekt végül két dolog miatt hiúsult meg: Egyrészt a Microsoft illetékeseit nem győzte meg az újonc rendező, Neill Blomkamp és a Halo nyers megközelítése. Ráadásul a Microsoft rengeteg pénzt kért a védjegyjogokért, ami sok stúdió számára nem tette vonzóvá a sci-fi akciófilmet. Nagy kár, szívesen láttunk volna egy olyan filmet, amelyben a Jackson, Blomkamp, Garland trió is részt vesz. Eközben a Halo rajongók a sorozattal vigasztalódhatnak, amelynek már a második évadját is megerősítették. Sőt, mi több Pablo Schreiber már meg is érkezett Budapestre!

300

300 spártai próbálja megállítani a 100 000 fős perzsa sereget a tenger és a hegyek közötti keskeny hágónál. Nos, ismerősen hangzik a cselekmény? A 2000-es években a veterán rendező, Michael Mann (Szemtől szemben) szerette volna feldolgozni Steve Pressfield A tűz kapui című történelmi regényét, amely a thermopülai csatát dolgozta volna fel. George Clooney-t hozták be producernek, a főszerepet pedig nem másnak, mint a Die Hard akciósztárjának, Bruce Willisnek szánták. Egy realisztikus 300 Bruce Willisszel Gerard Butler helyett? Sajnos ezt a filmet soha nem fogjuk látni. A "szandálos-filmek" körüli felhajtás, amely a Gladiátor 2000-es sikere után fellángolt, tovább apadt. A Nagy Sándor és az Artúr király mérsékelt bevételi eredményei azt mutatták, hogy a történelmi kasszasikerek rövid fellendülése nem lesz tartós, és a Universal filmvállalat meghátrált. Végül Zack Snyder 300 című Frank Miller képregényének tematikailag azonos, harsány filmadaptációja eltemetette A tűz kapui minden további gyártási tervét.

SUPERMAN ÉL

Nicolas Cage, mint az acélember... Elég furcsa, nem? És mégis, ez a szereposztás majdnem valósággá vált. A 90-es években a Batman rendezője, Tim Burton (!) egy Superman filmadaptáción dolgozott Nicolas Cage (!!) főszereplésével. A Superman él című filmben az Acélembernek Brainiac, Lex Luthor és Doomsday gonosztevőkkel kellett volna megküzdenie. Miután a forgatókönyv első vázlatát elutasították - Superman egy meleg robotasszisztenst kapott volna maga mellé, és a nagy fináléban egy óriáspókkal vívott volna csatát. Ezután elkészítették a végső forgatókönyvet, amely nem volt kevésbé rajzfilmszerű - itt a főgonosz Brainiac valóban egy jegesmedvével (!) harcolt volna a sarkvidéken. Végül azonban ez a remekül hangzó komikus látványosság nem valósult meg. Bár a Warner Bros. már több mint 10 millió dollárt fektetett a projektbe, és már tesztfelvételek is készültek a hosszú hajú Nicolas Cage-dzsel az ikonikus Superman-jelmezben, a filmet törölték. Joel Schumacher Batman és Robin című filmje valószínűleg nem volt ebben teljesen ártatlan. Az eddigi egyetlen olyan Batman-film, amelyben Gotham sötét bosszúállója látható Batnippel ellátott öltönyt visel, és Bat-hitelkártyával fizet, a nemzetközi kasszáknál nem érte el a kívánt bevételi eredményt. Ez pedig az ekkoriban tervezett Superman filmre is hatott. Ha többet szeretnél megtudni a Superman élről, ajánljuk figyelmedbe a "The Death of "Superman Lives": What Happened?" című dokumentumfilmet, amely részletesebben ismerteti a projekt kudarcának hátterét.

WONDER WOMAN

A Wonder Woman film ötlete már 1999 óta foglalkoztatta a Warner vezetőit, akik már több forgatókönyv-vázlatot is megrendeltek, és Sandra Bullockot szerették volna a kemény harcos amazon szerepében látni. Miután az első tervek meghiúsultak, Joss Whedonnak (Bosszúállók 2) kellett volna 2005-ben a semmiből nekilátnia a projektnek - és a stúdió főnökei teljes szabadkezet adtak neki. Joss Whedon Wonder Womanjében Diana Prince találkozott volna Steve Trevorral is, aki az amazonok rejtett szigetén, Themyscira szigetén landolt volna. Patty Jenkins verziójával ellentétben a cselekmény a jelenben játszódott volna. Egyrészt Dianának meg kellett volna próbálnia megmenteni Steve-et, másrészt pedig meg kellett volna küzdenie Strife-fel, Árész unokaöccsével, aki káoszt és pusztítást hoz az országra. A forgatókönyvtervezet azonban nem nyerte el az illetékesek tetszését, és Whedont 2007-ben kirúgták a projektből. Bár a szuperhősnő szerepére több jelölt is szóba került - többek között Lindsay Lohan -, a végleges szereposztás sosem született meg. Végül is a borzalmas Macskanő valószínűleg a fő oka annak, hogy a Warner illetékesei úgy döntöttek, teljesen ejtik a projektet. És ha figyelembe vesszük a jelenlegi Wonder Woman színésznő, Gal Gadot vádjait, amelyeket az Igazság Ligája forgatásán tett a rendező ellen, talán ez az egyetlen film a listánkon, ahol szinte egy kicsit örülünk is, hogy Whedon sosem vihette a mozikba az amazonok hercegnőjéről, Dianáról alkotott vízióját - pedig kíváncsiak lettünk volna arra, hogy milyen lett volna az ő Wonder Woman verziója.

NAPÓLEON

Stanley Kubrick életrajzi filmet tervezett Bonaparte Napóleonról, és ezt nehéz lett volna felülmúlni az erőfeszítéseinek tekintetében! Az aprólékos munkamódszeréről ismert legendás rendező ugyanis nem csupán a francia császár életéből tervezett részleteket elmesélni filmjében - nem, az egész életét a vászonra akarta vinni! Aki látta Kubrick filmjeit, az tudja, hogy a rendező mennyire megszállottja volt a részleteknek. Addig forgatta újra a jeleneteket, amíg a színészek ki nem merültek, míg végül meg nem született a tökéletes felvétel, és olyan remekművek, mint például a 2001: Űrodüsszeia tanúskodnak erről a perfekcionizmusról. Forgatókönyvvázlatok, jelmeztanulmányok, megfelelő helyszínek leírása - a mániákusan dolgozó Kubrick már mindent megtervezett, és hatalmas mennyiségű anyagot gyűjtött össze monumentális projektjéhez. Még a gyártási költségekre is gondolt, és a költségek csökkentése érdekében a film nagy részét Romániában akarta forgatni, és a román hadsereg katonáit akarta statisztaként használni. Sajnos ez a film soha nem készült el, főleg azért, mert Kirk Kerkorian vállalkozó a hetvenes évek elején átvette a gyártó stúdiót, az MGM-et. Túl nagynak tartotta a bukás lehetőségét, már csak azért is, mert több Napóleonról szóló film is megbukott már a kasszáknál. Gazdasági szempontból talán jogos volt a félelme - de a filmvilág számára hatalmas veszteség, hiszen egy újabb remekművet veszíthettünk így el.