A két közeli barátnő, Mia és Mel (Tiffany Haddish és Rose Byrne) igazán a topon érzik magukat, mert saját kozmetikai cégüket vezetik, amit nulláról építettek fel. Sajnos nyakig el vannak adósodva, ám egy híres szépségipari nagyágyú, Claire Luna (Salma Hayek) kivásárlási ajánlattal jelentkezik, és ez túl szép ahhoz, hogy nemet mondjanak rá. Cakhogy emiatt veszélybe kerül a barátságuk. A szépségipar arról szól, hogy a szereplői rondán egymásnak feszülnek. A  Mint egy főnök hamarosan a mozikban!

Életre-halálra

Életre-halálra. Ezzel a fordulattal lehetne jellemezni Mel és Mia kapcsolatát. Olyan összetartó társak ők, akik bármit megtennének egymásért. Tiffany Haddish és Rose Byrne közeli barátnőket alakítanak, akiket kamaszkoruk óta minden összeköt. Ugyanabban a házban nevelkedtek, be tudják fejezni egymás mondatait, megosztják titkos álmaikat és együtt vezetik kozmetikai vállalkozásukat. A nemi életük is több mint kielégítő, miközben nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy kitüntetett pasi vagy a családalapítás egyhamar fejfájást okoz gondtalan életükben.
Mia és Mel igazi családot akotnak. Sőt, azt vallják: „A cégünk a mi gyerekünk.”
„A Mint egy főnök szerelmi történet, amely két barátnő között zajlik – mondja Byrne. – Ugyanakkor kegyetlenül vicces vígjáték is, amilyenből nem sokat láthatunk mostanában.”
„Nagyon megragadott ez a történet – veszi át a szót Haddish. – A barátság erősebb kapcsolatot jelenthet, mint egy szerelmi kapcsolat, mert sokkal több intim dolgot oszthatsz meg a barátoddal – ruhák, titkok, érzelmek –, mint amit az aktuális párodra bíznál. Egy igaz barátra mindig számíthasz.”
Salma Hayek karaktere, Claire nem barátkozik senkivel, és a színésznő egyetért azzal, hogy olyan ritka vígjátékkal van dolgunk, amelynek hősnői nem a tökéletes pasit keresik. „Olyan nőkről van szó, akik az üzleti életben és a magánéletükben is sikeresek – de azért, mert egymásra támaszkodnak.”
„Mia és Mel olyanok, mintha nővérek lennének – folytatja Byrne. – Együtt élnek, együtt dolgoznak, elválaszthatatlanok. A vállalkozásukban Mia a zseni, a Picasso, aki kitalálja a színeket és árnyalatokat a kozmetikumok számára. Az én karakterem, Mel a dolgok üzleti részével foglalkozik.”
A páros legsikeresebb terméke az Egyéjszakás Kalandra Való Smink, ami pontosan az, amit a neve sugall.
„Mia és Mel jelentik egymás számára a családot – erősíti meg fentieket Miguel Arteta rendező. – Ez a film szerelmes dal, amely az ilyen kapcsolatok dicsőségét zengi. A legjobb színésznőket találtuk meg a feladatra. Tiffany fájdalmasan őszinte, autentikus és nem ijed meg a saját árnyékától. Rose elképesztően erős drámai színésznő, hihetetlen komikai vénával megáldva. Olyan erős kémia van kettejük között, amilyet eddig nem tapasztaltam pályafutásom során, tényleg szeretik és tökéletesen kiegészítik egymást.”

Mint egy főnök

Mia és Mel kapcsolata sok vihart átvészelt az évek során, de nagy kihívással kénytelenek szembesülni, amikor vállalkozásuk pénzügyi kátyúba ragad. Ekkor kerül képbe a szépségipar nagyágyúja, Claire Luna, aki felajánlja, hogy megveszi a cég egy részét és kifizeti a tetemes adósságot is. Szó szerint ő lesz a főnök.
Claire azonban titkon gonosz tervet forral: tudja, hogy üzlet és barátság nehezen férnek össze, ezért ha az új felállásban sikerül tönkretennie Mia és Mel kapcsolatát, többségi tulajdont szerezhet a cégben.
„Claire minden gondolata az üzlet körül forog, és nem hisz a barátságban, hiszen ideje sem lenne rá – mondja Salma Hayek, aki a viccesen rémes szépségipari gurut alakítja. – Szerinte a pénz mindent átalakít, az érzelmeket is beleértve.”
„Claire minden tekintetben hamis nőszemély – folytatja a színésznő. – Protkója van, kontaktlencséje és parókát visel. Claire olyan nő, aki igazából férfi akar lenni. Nem tudja, hogyan kell más nőkkel normális kapcsolatot kialakítani. Teljesen kiveszett belőle az empátia. Számára az egész világ kizárólag az üzletről szól.”
„Ugyanakkor igyekeztem olyan tulajdonságokat kidolgozni a karakter számára, amelyek Claire-t hús-vér emberré teszik. Végiggondoltam, mit csinál másképp üzletasszonyként, mint a normális emberek, és mik azok az apró gesztusok, amiktől mások azt gondolják: basszus, a főnök képes volt ezt tenni velem!”
Miközben a vehemens Claire de facto Mia és Mel főnöke, Haddish szerint valójában semmilyen valódi főnöki tulajdonságot nem tud felmutatni. A színésznő úgy gondolja, az igazi főnök felelősséget vállal a tetteiért, bátran akcióba lendül, amikor kell, és gondoskodik arról, hogy rendben menjenek a dolgok.

A film igazi főnöke természetesen a rendező, Miguel Arteta. Hayek ragaszkodott ahhoz, hogy ő rendezze a filmet, mivel sikeresen dolgoztak együtt a jelentős kritikai elismerést aratott Beatriz mint vendég (Beatriz at Dinner) című filmben. „Miguel a Beatrizben azt kérte, hogy visszafogott legyen a karakterem, most viszont végtelenül harsány perszónát alakítok – mondja a színésznő. – Ennek köszönhetően rengeteg vicces improvizációra volt lehetőségem.”
Arteta számára attól volt különleges a történet, hogy olyan barátságról szól, ahol férfiak nem kerülnek képbe. „Nők barátságáról mesélünk, romantikus kapcsolatok szóba sem jönnek. Az elején el is csodálkoztam, hogy nagy formátumú vígjátékot forgatunk két nőről meg a közös vállalkozásukról.”

Barátok közt

Bár Mia és Mel kapcsolata komoly próbatételt kénytelen kiállni, barátaik nem hagyják cserben őket. Munkatársaik Barrett, akit a sokszorosan díjazott színész, énekes és drámaíró, Billy Porter alakít, illetve Sdyney, az improvizáció nagymestere, Jennifer Coolidge megformálásában. Őrá sokan az Amerikai pitéből emlékezhetnek, ő játszotta Stifler kikapós anyukáját.

„Ha Mia és Mel kapcsolata olyan, mint egy házasság, akkor Barrett és Sydney nagyjából a gyerekeiknek tekinthetők – magyarázza Joel Zadak producer. – Mia és Mel biztosítják számukra a megfelelő munkahelyet és a pozitív jövőképet. Elkezdenek nagyon aggódni, amikor látják, hogy Mia és Mel kapcsolata lassan zátonyra fut. De a gyerekekhez hasonlóan nem mernek szólni apunak és anyunak arról, mi aggasztja őket.”

Porter szerint Barrett kémikus és afféle dolgos méhecske, aki segít megalkotni a kozmetikai cég make-upját. Emellett úgyszólván családtag is, és az is marad annak ellenére, hogy Claire a költségcsökkentés jegyében rövid úton kirúgatja őt.

Arteta szerint Porter azért volt jó választás a szerepre, mert alkatilag egyenértékű tud lenni Haddish Miájával. „Kevés olyan embert lehet elképzelni, aki azt mondja Tiffanynak egy jelenetben, hogy azonnal tegye le a seggét, ő pedig szót fogad. Ennek alapján kerestem színészt, Billy Porter pedig tökéletes választásnak bizonyult.”
Jennifer Coolidge számára tökéletes feladat volt, hogy egy kozmetikai üzlet eladóját kellett alakítania, mivel annak idején épp ilyen kisvárosi boltban kezdte a pályafutását. „Nagyon érdekes, hogy miféle emberek járnak egy kisvárosi kozmetikai boltba – mondja a színésznő, hozzátéve, hogy azért szerette első munkahelyét, mert nap közben irdatlan mennyiségű sminket tudott magára kenni. – Végül kiderült, hogy egész nap vett a biztonsági kamera, de addig rendületlenül sminkeltem egész álló nap. Ma is tükör nélkül tudok sminkelni.”
Jessica St. ClairNatasha Rothwell és Ari Graynor játsszák Mia és Mel barátnőit, Kimet, Jillt és Angelát. A két üzletasszonytól eltérően ők szép házakban laknak, gyerekeik vannak és jóval hagyományosabb az életvitelük, mint Miáéknak. Ugyanakkor egy kicsit irigykednek is Miáékra, amiért olyan erős a barátságuk és üzletasszonyként látszólag korlátlan lehetőségek állnak előttük.
„Hihetetlen szerencsénk volt ezzel a három nagyszerű komikával, akik a hősnők tágabb baráti körét alkotják – mondja Itay Reiss producer. – Mindegyikük rendkívül tehetséges, és izgalmas alakításokkal gazdagítják a cselekményt.”
Kevésbé szívderítő jelenség Miáék háza táján Claire hűséges asszisztense, Josh. A karaktert Karan Soni alakítja, aki a Deadpool-filmek taxisofőrjeként lopta be magát a nézők szívébe. Soninak azért tetszett meg a Mint a főnök, mert a cselekmény női főszereplőkre koncentrál. A fiatal színész számára hatalmas élmény volt, hogy három erős karakterű női főszereplővel játszhatott együtt, különös tekintettel történetbeli főnökére. „Nem tudtam, mire számíthatok, és kiderült, hogy Salma egészen rémisztő tud lenni. Aprólékosan kidolgozta, Claire hogyan kínozza Josht. Megpofozott, kupán vágott egy mikrofonnal, cibálta a hajamat. A viccet félretéve, rengeteget tanultam Salmától, mert amint belép a díszletbe, már át is alakul a karakterré, akit alakít.”
A drámai színészként és énekesként ismert Jacob Latimore játssza a jóképű Harryt, Mia szexhaverját. „Nagyon egyszerű a kapcsolatuk – mondja a színész. – Harry nagyon kedves Miához, de ő nem akarja hosszú távon elkötelezni magát.”

Ereszd el a hajamat!

Byrne vagy Haddish nem tartják magukat akcióhősnek, de élvezték, hogy kaszkadőrmutatványok is jutottak nekik a forgatáson. Az egyik hajmeresztő üldözéses jelenetben, amelyben Mia és Mel Claire emberei elől menekülnek egy irodaházban (igazából egy atlantai plázában), Mia kilátásba helyezi, hogy leugrik az átrium tizenegyedik emeletéről.
Haddish ragaszkodott ahhoz, hogy ő csinálja meg a jelenetet, ezért hevederrel kilógatták az emeletről harmincvalahány méteres magasságban. „Nagyon klassz volt, csak beállt tőle a derekam” – mondja a színésznő. 
Egy másik akciójelenet Mia és Mel barátnőjének babaváró partiján zajlik egy fényűzően berendezett házban. Miának és Melnek elege lesz a vendégek lekezelő megjegyzéseiből, ezért fellopóznak az emeletre, hogy rágyújtsanak egy füves cigire. Miután telefüstölték a szobát, észreveszik, hogy kisbaba alszik odabent egy utazókosárban. Megpróbálják kiszellőztetni a szobát, de közben hallják, hogy a barátaik jönnek fölfelé a lépcsőn. Nem tehetnek mást, az ablakon át kimenekülnek a tetőre.
Miután lebuktak a telefüstölt szobával, Mia és Mel úgy döntenek, a tetőről a medencébe ugranak, hogy ne kelljen visszamászni a szobába a dühös vendégek közé.
A háztetőről persze két kaszkadőr ugrott le, de Haddish és Byrne is elmerültek a medencében, hogy a jelenet végén felbukkanhassanak, mintha ők csobbantak volna.
Bár a fizikai humor szerves alkotóeleme a filmnek, a történet a barátságról és a női öntudat megerősítéséről szól. „Remélem, a nézők a legjobb barátjukkal mennek majd el a filmre – mondja Hayek. – Bízom benne, hogy nevetnek majd, azonosulnak Miával és Mellel, és imádni fogják a történet humorát és szívmelengető üzenetét.”

„Olyan nőket láthatunk ebben a filmben, akik roppant bonyolult lelke, ugyanakkor esendők, furák és viccesek” – teszi hozzá Byrne.

„Ha szeretnél annyira nevetni, hogy kicsit bepisilsz, nézd meg ezt a filmet” – vonja le a végső tanulságot Haddish.