Az igazság a Fargo mögöttA kép forrása: FX Networks

A közelmúltban ért véget a magyar HBO-n a tavalyi év egyik sikersorozata, a Fargo, mely akárcsak Coen-fivérek 1996-os filmje, állítólag megtörtént eseményeken alapszik. De vajon mennyi igaz a sorozat alapjául szolgáló film történetből?

Joel és Ethan Coen Fargo című filmje a következő sorral kezdődött: "Ez egy igaz történet." A rendezőpáros kultikus alkotásának forgatókönyve bővelkedett a meglehetősen gyanús elemekben, de mint utóbb kiderült, az egész csak fikció.

"Az itt bemutatott események 1987-ben történetek, Minnesotában. A túlélők kérésére a neveket megváltoztattuk. Az elhunytak iránt tiszteletből minden mást a valóságnak megfelelően mutatunk be." Akármennyire is hihetően hangzanak, a fenti nyitómondatok nem felelnek meg az igazságnak. Azonban 1996-ban, az internet hajnalán csak néhány kritikus járt utána, hogy megtörténtek-e valójában a filmben látott események.

A film promóciós körútján a rendezők tartották magukat ahhoz, hogy igaz történetről van szó. 1996 márciusában Joel Coen a Premiere-nek azt állította: "Ki akartunk próbálni valami olyasmit, ami megtörtént eseten alapszik." Ezt követően azt is hozzátette, hogy a sztori nagyon is közel állt a valósághoz.

A dolgot végül fivére, Ethan Coen leplezte a film önálló formában is megjelent forgatókönyvének végén.

"A film célja, hogy egyszerre legyen otthonos és egzotikus, és úgy tesz, mintha igaz lenne."

 A Fargo története tehát pusztán fikció, a valósághoz 2001-ben állt a legközelebb, amikor egy tokiói irodai alkalmazottat, Takako Konishit holtak találtak egy havas mezőn Minnesotában. A nő halálát öngyilkosságként könyvelték el. Min kiderült, depressziós volt, kirúgták a munkahelyéről, halálát nyugtató túladagolás okozta.

Hetekkel a halála előtt érkezett meg Minneapolisba, ahonnan Bismarckban és Fargoba utazott, hogy találkozzon szerelmével. Egy félreértés következtében a bismarcki rendőrséggel, szárnyra kapott egy elmélet, mely szerint a nő valójában a Carl Showalter (Steve Buscemi) által Fargóban elrejtett pénzt kereste. A média felkapta az ügyet, és egyesek azt gyanították, hogy Konishi a mesés vagyon keresése közben vesztette életét. További fordulatot jelentett az ügyben, amikor Paul Berczeller This Is a True Story (Ez egy igaz történet) címmel filmet forgatott az esetről.

Az összeesküvés elméletek kedvelői persze tartják magukat az elmélethez, de annyi biztos, hogy a Coen-fivérek saját kútfőből dolgoztak, amikor a kilencvenes években papírra vetették a Fargo történetét.

forrás: telegraph