Ezért perelték be Luc Bessont Az ötödik elem kapcsán

Az 1999-es Az ötödik elem nem feltétlenül a legjobb, vagy épp a legmélyebb sci-fi, de a maga módján az egyik legszórakoztatóbb. Luc Besson 23. században játszódó filmje felhelyezte  Milla Jovovichot Hollywood térképére, Bruce Willis pedig alig egy évvel volt ekkor a hatalmas kasszasikert jelentő Armageddon után. A film már akkor is megosztott a nézőket, sokan kultikus sci-fiként, mások gyenge matinéfilmként emlékeznek vissza rá, az viszont tény, hogy a maga 263 milliójával az év egyik legsikeresebb produkciója lett. De mit tett Luc Besson, amiért beperelték a film kapcsán? Kult rovatunk új cikkében erre adunk választ.

Luc Besson bevallottan hatalmas képregényrajongó volt tinédzser korában. Az 1970-es években valósággal falta a francia és az amerikai képregényeket, de a kedvencei mégis Jean-Claude Mézières és Jean "Moebius" Giraud közös munkái voltak. Besson már fiatal filmesként arról álmodott, hogy egyszer egy nagyszabású sci-fit forgathasson, és miután akciófilmjei sikeres rendezővé tették hazájában és nemzetközileg is, megnyílt előtte a lehetőség, hogy Hollywoodban valósítsa meg az álmát.

Csak margóra jegyezzük meg, hogy abban, hogy végül elkészülhetett Az ötödik elem, nagy szerepe volt a Léon: A profi sikerének is, mely mindössze 16 milliós büdzséje mellett remek bevételeket produkált Észak-Amerikában, ez pedig jókora löketet adott a Sonynak, hogy finanszírozza a direktor legújabb, lényegesen nagyobb költségvetésű produkcióját.

Besson felkérte gyerekkora kedvenc képregényének alkotóit, Mézirérest és Giraud-t, hogy dolgozzanak a film design csapatában, és számos vázlatukat és storyboardjaikat felhasználta a produkcióban. Giruad és Alejando Jodorowsky azonban később beperelte Bessont, amiét állításuk szerint plagizálta a The Incal című képregényt. Bár a részletek nem ismertek, az ügyből végül semmi nem lett, Jodorowsky pedig egy később interjújában  elmondta, hogy a pert nem is ők, hanem a szóban forgó képregény szerkesztője indította. A félreértések tisztázása után Giraud továbbra is aktívan kivette a részét a munkálatokból, az érintette felek pedig peren kívül egyeztek meg.  

akció | kaland | sci-fi | szatíra

Ötezer évenként veszélybe kerül az Élet. Ekkor nyílik meg egy kapu az univerzum és a Gonosz között. A megmenekülés kulcsa a rejtélyes ötödik elem, ami a tűz, a víz, a... több»