Bármennyire is hihetetlen Tim Burton egyik legikonikusabb szuperprodukciója, a Batman visszatér a mozikba került. A film két Oscar- és egy Arany Málna-díj jelölést is magának tudhatott 1992-ben, ez utóbbit Danny DeVitonak járt volna a legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában, de lássuk be, DeVito Pingvinként mégiscsak emlékezeteset alakított.

A film története szerint Gotham városa még mindig magán viseli Joker gaztetteit, ráadásul újabb gonosztevő fenyegeti a várost. Pingvin arra készül, hogy teljesen korruptá tegye a várost jövendő polgármesterré, ráadásul rövidesen Macskanő is feltűnik.

Akárhogy is nézzük, a Batman visszatér teljesen magukon viselik Tim Burton rendezői formanyelvét, a komor és kissé sötét látványvilág teljesen áthatja a filmet. Az 1989-es Denevérember sikere után nem is volt kérdés, hogy a Warner Bros. elkészítse a folytatást, ráadásul nem kevés időt, energiát fektetve a folytatásba.

A Warner hatalmas teret biztosított Burtonnek a forgatások ideje alatt, így a munkálatok számára csaknem a stúdió felét a rendelkezésére bocsájtották a rendezőnek, így kis híján valóban felépült Gotham városa, amely szinte biztosabban őrzött volt a kíváncsiskodó szemek elől mint maga a Batbarlang.