75 A Grincs  (2018)

Bár már magunk mögött hagytuk a karácsonyt, sőt, már a szilveszterből is lassan mindenki visszazökken a dolgos hétköznapokba, most mégis úgy tűnik, hogy egy igazi karácsonyi mozi uralja itthon a Netflix nézettségi listáját. Méghozzá egy animációs film, egészen pontosan a 2018-as A Grincs.

Az Illumination stúdió animációs filmje a klasszikus mesét dolgozza fel, amelyből készül már élőszereplős film a ’60-as és a 2000-es években is. Most a zöld antihőst nem más keltette életre, mint a Marvel-filmek legfőbb mágusa, Benedict Cumberbatch. A színész szólaltatja meg a zsémbes zöld szőrmókot, akit évről évre egyre jobban bosszant a barlangjához közeli falu karácsonyi vidámsága. Egy nap úgy dönt, hogy véget vet a mókának és ellopja a karácsonyt a saját nyugalma érdekében. Ehhez Mikulásnak öltözik, ám azzal nem számol, hogy a faluban lakó kislány, Cindy-Lou épp azt tervezi, hogy csapdába csalja a Mikulást, hogy köszönetet mondjon neki a sok évnyi jóságért.

A film tehát a klasszikus Grincs-mesét dolgozta fel. Ez volt egyébként az Illumination stúdió kilencedik egész estés filmje, egyben a második ünnepi filmjük és a harmadik zenés filmjük. Érdekesség, hogy Benedict Cumberbatch sem első ízben kölcsönözte hangját animációs filmhez, korábban A Madagaszkár pingvinjeiben hallhattuk őt.

Szóval A Grincs jelenleg a legnézettebb film a Netflixen hazánkban. Ez annyira nem is meglepő, hiszen azért még egy pici karácsonyi hangulat belefér az új év első heteiben. És erre A Grincs, amely a Mafabon is 76 százalékos tetszési indexet gyűjtött magának közel félezer nézői szavazat alapján, remek választás lehet.