„Mindenki tudja, ki nyert. De nem mindenki tudja, hogyan.” Ezzel a mondattal indul az HBO legújabb filmjének, a Brexit: Háborúban mindent szabadnek az előzetese. A film címéhez hűen a jelenkor egyik legnagyobb vihart kavaró, és a világpolitikát jelenleg is meghatározó eseményéről szól, vagyis a Brexitről – azaz hogyan és miként jutott el oda az angol közvélemény és a lakosság, hogy szeretnének kilépni az Európai Unióból.

A témáról az elmúlt években rengeteget cikkeztek és nagyon sokat foglalkoznak vele a mai napig, lévén számos kérdés még nyitott – így ahhoz, hogy a közönséget érdekelje a film, egy új szemszögből kellett az egész történetet felgöngyölíteni. Az igaz történetet feldolgozó film középpontjában egy Dominic Cummings nevű figura áll, akit Benedict Cumberbatch alakít – és aki a jelek szerint ismét nagyon komolyan vette a munkát, vagyis mindent elkövetett azért, hogy a lehető leginkább hasonlítson az eredeti Cummingsra.

Ő volt a Vote Leave, vagyis a kiválásért kampányoló mozgalom kampányfőnöke, aki nem csak egy sima politikai figura, hanem sokkal átfogóbban állt a kérdéshez, és minden fellelhető eszközt – többek között némi nem túl tisztának mondható módszert és a szociális médiát is – bevetett a kampány során.

A film jól mutatja be, hogy milyen megosztott manapság a politikai élet a világ nagyhatalmi vezetőinek sorában, illetve azt is, ahogy a tömegeket és a nyilvánosságot manipulálni lehet.

A filmben Cumberbatch mellett olyan nevek tűnnek fel, mint Oliver MaltmanLee BoardmanJay SimpsonMary AntonyMichael Burhan és Heather Coombs – a premier pedig 2019. január 19-én lesz az HBO-n.

Itt a film eredeti nyelvű trailere: