Christian Bale védelmébe vette Ridley ScottotA kép forrása: Photo © Kerry Brown / TM and Twentieth Century Fox Film Corporation

Holnap debütál a magyar mozikban Ridley Scott nagyszabású filmje, az Exodus: Istenek és királyok, azonban a 77 éves rendezőt már a produkció bemutatása előtt is számos kritika érte, amiért fehér bőrű színészeket szerződtetett egy olyan bibliai ihletettségű filmbe, melynek története a Közel-Keleten illetve Észak-Afrikában játszódik.

A veterán brit rendező a film New York-i premierjén nem is méltatta túl sokra az ügyet, ugyanis korábban elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben sztárok nélkül egyszerűen képtelen lenne finanszírozni egy ilyen produkciót. Éppen ezért fel sem merült annak a lehetősége, hogy ne hollywoodi színészeket válasszon a film élére.

A produkció egyik főszereplője, Christian Bale azonban védelmébe vette a rendezőt a premieren, mondván, nem Scottot kéne hibáztatni a szereplőválogatás ügyében, ugyanis ahhoz, hogy közel-keleti illetve észak-afrikai színészek szerepet kaphassanak egy ilyen nagyszabású filmben, a közönségnek saját elvárásain és hozzáállásán kellene változtatnia.

Nyilvánvalóan van logika Bale szavaiban, hiszen egy ekkora költségvetésű hollywoodi mozi esetében a közönség döntő többsége valóban elvárja, hogy sztárokat lásson a főbb szerepekben. Bale szerint szó sincs arról, hogy Amerikán vagy Európán kívül ne lennének nagyszerű és tehetséges színészek illetve filmkészítők. „Ha az emberek elkezdenék támogatni ezeket a [közel-keleti és észak-afrikai] filmeket, a piac követné az igényeiket. A közönség tagjainak meg kell mutatniuk, hogy ott lennének [egy ilyen film] vetítésén, ekkor pedig az ottani filmesek is készíthetnének nagy költségvetésű produkciókat.” A színész hozzátette, hogy amennyiben ez bekövetkezne, az valóban ünneplésre méltó nap lenne mind a színészek, mind a teljes filmvilág számára.

A Mózes és Ramszesz történetét feldolgozó Exodus: Istenek és királyok december 11-től látható a hazai mozikban.

(forrás: theguardian)