Az elnök tortája

Az elnök tortája

Mamlaket al-qasab

Hirdetés

Hivatalos tartalom

Az 1990-es évek Irakjában a kilencéves Lamiának kell megsütnie Szaddám Huszein születésnapi tortáját. A lány igyekszik megtalálni a hozzávalókat ehhez a kötelező feladathoz, miközben büntetés vár rá, ha nem… Több

Rendező: Hasan Hadi
Forgatókönyvíró: Hasan Hadi
Premier (HU): 2026.04.02.
Forgalmazó: Magyarhangya

2026.04.07 Mirci

Egyszerre aranyos és nyomasztó film. Az elején kicsit olyan, mintha egy gyerekes kalandot néznél, aztán lassan leesik, hogy mennyire durva világban élnek a szereplők. Nem hatásvadász, inkább csendesen üt.

2026.04.02 Bady

Nem egy klasszikus „nagy sztori”, inkább egy hangulatfilm. A képek szépek, a főszereplő kislány nagyon természetes, és az egésznek van egy furcsa, keserédes vibe-ja. Néha kicsit vontatott, viszont sok jelenet még napokkal később is eszembe jutott.

2026.04.05 ruman666

Az tetszett benne, hogy egy teljes diktatúrát egy gyerek szemszögéből mutat meg. A sztori egyszerű (torta hozzávalók keresése), de közben csomó apró jelenetből összeáll, milyen abszurd és nyomasztó a rendszer. Néha lassú, de pont ettől működik.

A film a 2025-ös cannes-i filmfesztivál Caméra d'Or-díjának nyertese.Szerző: Szarka Károly

Irak hivatalosan ezt a filmet nevezte a 2026-os 98. Oscar-gála „Legjobb nemzetközi játékfilm” kategóriájába.Szerző: Szarka Károly