A Blokád című film elsőként vállalkozik arra, hogy feltárja a rendszerváltás utáni Magyarország első nagy válságát, amely a taxisblokádként vonult be a történelembe. A tüntetés a drasztikusan megemelkedett benzinárak ellen a mai napig a kilencvenes évek egyik meghatározó eseménye.… több»
A 2022-es benzinmutyi alkalmára összedobták, hogy lásd a taxisokat a mai napig kivételként kezelik és 2022-re sem sikerült elszakadni az oroszoktól. Továbbá a film bemutatja, hogy Árpikának lehetősége lett volna, de inkább elárulta az egész országot. Antal fiáról is lehetne egy filmet pl. Luxusutazások és Dunakavics címmel.
Jó film lett a Blokád. Nyilván vitatkoznak rajta a politikai érdekek mentén gondolkodók, nyilván kritizálják a mélyebb összefüggéseket ismerő történészek, de nekünk, átlagembereknek ez egy befogadható, értéket adó film. A színészek kiválóak, a maszkmesterek is nagyszerűen helytálltak. A szerkezet nagyon jó, talán időnként évszámokat hiányoltam a jelenetekről, hogy a fiatalabbak is jobban értsék a történelmi időrendet. Még több kéne ilyen filmekből, ami minden generáció számára érthető és élvezhető, alapanyag van bőven.
Köbli Norbert személye kecsegtető. Egyik legjobb forgatókönyvírónknak tartom. (Értékelni kell, pedig még nem láthattam, ezért kap egy megelőlegezett 5-öst.)
Végre egy jó magyar politikai film. Jól láttatta, hogy mi is folyt a háttérben valójában. Mindig az egyedi érdekek diktálnak, és senkiben sem bízhatsz meg teljesen.
Egészen érdekes alkotás lett. A színészek jók, a maszkmesterek is remek munkát végeztek. Közönségfilm, tehát ne várjunk hatalmas mélyre ásást a történelemben, de a felszín alá enged egy kis bepillantást, hogy nem minden volt fehér és fekete. Árnyalja a bennünk kialakult képet a rendszerváltással kapcsolatban.
Örülök, hogy kezdjük összeszedni magunkat filmgyártás terén. Nem az a száraz történelmi film, nem volt túltolva az akciójelenet és a romantikus szál sem. Nekem összességében tetszett, és nem az egynek elment film, hanem egy erős négy csillagos alkotás, ajánlom.
A film 107 494 147 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 63 526 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
A filmben Antall József és Göncz Árpád beszédének háttere a valósághoz képest fordítva van bemutatva. Antall a parlamenti szobájában mondta el az adásba nem engedett beszédét, míg Göncz a tévéstúdióban nyilatkozott a taxisblokád alatt.
(Davlev)A film története megtörtént eseményeken alapszik, amikor hatalmas társadalmi feszültség keletkezett Magyarországon 1990 októberében a drasztikusan megugrott benzinárak miatt.
(csd)A Blokád az első olyan dráma, amely a kilencvenes évek rendszerváltás utáni legnagyobb horderejű híréről, a taxisblokádról készült.
(csd)