74 Christine  (1983)

Az utóbbi években egymást értik a Stephen King-adaptációk, és ha a szívünkre tesszük a kezünket, azt kell mondanunk, hogy csak igen kivételes esetben lehet okunk a panaszra. Bár a több mint három évtizede bemutatott Christine nem nevezhető John Carpenter legjelentősebb filmjének, a gonosz 1985-as Plymouth Fury kocsiról szóló horror mégis méltán tett szert kultikus státuszra a műfaj rajongói között.

Sok forgatási beszámolót olvastunk már, a horrorok kapcsán azonban viszonylag ritkán futhatunk bele olyan esetbe, ahol egy látványos jelenet kedvéért ennyire bevállalós lett volna a stáb. Kult rovatunk friss cikkében ezúttal 1983-ig repülünk vissza az időben. Bőgessük fel azokat a motorokat!

Terry Leonard neve valószínűleg nem sokak számára csenghet ismerősen, holott valószínűleg a legtöbben már találkozhattatok vele a tévék képernyőin illetve a mozivásznakon. Leonard ugyanis évtizedekig volt Harrison Ford dublőre az Indiana Jones-filmek forgatásán.

Nos, ő volt az, aki a Christine kaszkadőrjeleneteit felügyelte, de a saját testi épségét is kockára tette az egyes jelenetek felvételekor. Rá bízták a film egyik kulcsjelenetét, amikor a vörös járgány belehajt egy benzinkútba, amit egy jókora robbanás követ, miközben megpróbálja levadászni Buddy Reppertont (csak margóra jegyezzük meg, hogy az őt alakító William Ostanderből később kaliforniai demokrata politikus lett).

 A szóban forgó jelenetben Leonard vezette a kocsit, melyet szinte légmentesen zártak le, hogy minél kevesebb oxigén legyen az utastérben a robbanás során. A kaszkadőr természetesen tűzálló öltözéket viselt, de a kocsi ablakait és szélvédőit teljesen elsötétítették, így vakon kellett vezetnie a járgányt, a hibára viszont nem volt lehetősége, ugyanis Carpenter csak ezért az egyetlen jelenetért építtette, majd robbantotta fel a benzinkutat. A jelenetet végül gond és személyi sérülés nélkül vették fel.

Bár a horrorokra nem jellemző, hogy komoly kaszkadőrmunkát igényelnének, amint láthatjátok, még ennek a zsánernek az esetében sem példa nélküli a dolog.