Dollármilliók a hallgatásét: Ennyibe fájt Weinsteinnek, hogy 37-en ejtsék a vádakat ellene

Van az a pénz, szokták mondani. Most úgy tűnik, van az a pénz, amiért több tucat nő úgy döntött, eláll a további pereskedéstől Harvey Weinsteinnel szemben. Az egykori producer irodáján keresztül több millió dollárt fizet ezeknek a nőknek azért, hogy ejtsék a vádakat ellene.

Mint ismert, Harvey Weinsteint közel egy évvel ezelőtt ítélte bűnösnek a bíróság, miután bizonyítottnak látták, hogy hollywoodi pályafutása évtizedeiben legalább kilencven nővel szemben követett el kisebb-nagyobb szexuális bűncselekményt. A MeToo kampány is tulajdonképpen ennek a botránynak köszönhetően vált világhírűvé.

Harvey Weinsteint tavaly 23 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, de ez csak egy apró szelete az ellene éppen folyó eljárásoknak. Jelenleg is több ügyben folyik vizsgálat ellene. A producer azért, hogy minél kevesebb további per induljon vele szemben a jövőben, megpróbált több nővel is megegyezni.

Ennek eredményeként a korábban csődöt jelentett, de a birtokában lévő jogok értékesítésével végül 289 millió dollárt gyűjtő irodáján keresztül 17 millió dollárt oszt szét 37 nő között. Velük sikerült végül megegyeznie, hogy a pénzért cserébe elállnak a további pereskedéstől. Ugyanakkor azt is tudni lehet, hogy néhányukkal nem tudtak megállapodni a kifizetendő összegben, nyolc nő pedig kategorikusan visszautasította a pénzt.

Ez természetesen nem változtat a Harvey Weinsteinre már kiszabott büntetésen, legfeljebb annak az esélyét csökkenti, hogy további évekkel meghosszabbítsák azt.