Közel harminc év telt el azóta, hogy 1992. március 20-án Sharon Stone megismertette a világgal az írónő, Catherine Tramell karakterét, akit többszörös gyilkossággal vádolnak meg, miközben a Michael Douglas által alakított San Franciscó-i nyomozó, Nick Curran megpróbál utánajárni az igazságnak. A Paul Verhoeven rendezésében Joe Eszterhas forgatókönyve alapján bemutatott erotikus thriller, az Elemi ösztön parádés sikert aratott, 49 milliós büdzséje mellé több mint 350 millió dollárt kaszált globálisan, ezzel az adott év kilencedik legtöbb bevételt termelő filmje lett.  De hogy jön ide egy go-go táncos és egy csőre töltött fegyver? Kult rovatunk új cikkében egy hihetetlen, de igaz történetet járunk körbe.

Mielőtt Joe Eszterhas milliomos sztáríró lett volna, rendőrségi riporterként dolgozott a clevelandi The Plain Dealer-nél. "Találkoztam egy rendőrrel, aki túlságosan is szerette az akciót"- mondta az író a Nerve-nek adott interjújában. "Mindig ott volt a lövöldözés kellős közepén. Egyfelől remek rendőr volt, másrészt viszont az gyaníthattad, hogy talán túlságosan is szereti a balhét. Nick Curran az Elemi ösztönben pont ilyen karakter volt. Ahogy Catherine mondja a filmben, túl közel került a tűzhöz. Imádta a veszélyt" - folytatta.  

Tramell karaktere szintén egy valós személyen alapult, akit az író Ohióban, Daytonban ismert meg. Eszterhas elmondása szerint az egyik éjszaka összemelegedett egy go-go táncossal, akit felvitt a hotelszobájába, hogy együtt töltsék az éjszakát. "A nő belenyúlt a ridiküljébe, előhúzott egy 22-es kaliberű pisztolyt, és rám szegezte, majd azt mondta: 'Mondj egy okot, hogy ne húzzam meg a ravaszt.' Mire én: 'Semmit nem ártottam neked. Te akartál idejönni, és amennyire meg tudom ítélni, te is élvezted, ami köztünk történt.' Mire a nő egy válaszolt: 'De ti férfiak mind csak ezt akarjátok tőlem, és már belefáradtam' - vallotta be az író. "Hosszan beszélgettünk, mire végül letette a fegyvert. Ez a két teljesen random karakter ihlette az Elemi ösztön két főszereplőjét" - zárta a mondanivalóját.  

A film forgatókönyvét, melyet mindössze 13 nap alatt írta meg Eszterhas, végül az akkoriban rendkívül magas összegnek számító 3 millió dollárért adott el 1990-ben, ezzel pedig nem csak az Elemi ösztön sikerét és kult státuszát alapozta meg, de ő maga is bevonult Hollywood legkeresettebb sztárírói közé.