Elhunyt A keresztapa 3 színésze, Helmut Berger

Neve örökre összekapcsolódik Luchino Visconti nevével, aki rendezte őt a Ludwig - Az istenek alkonya vagy az Elátkozottak című filmekben. Helmut Berger 2023. május 18-án, csütörtökön hunyt el. Életének 78. évében.

Egy szállodalánc-tulajdonos fiaként a fiatal Helmut nem volt hajlandó átvenni a családi vállalkozást, és elfordult a szakmai örökségtől. Londonba távozott, ahol alkalmi munkákat vállalt, és pincér lett, hogy drámatanulmányait ki tudja fizetni. Néhány kisebb franciaországi és olaszországi szerep után 1964-ben indult be a karrierje. Szerepet kapott Roger Vadim La Ronde című filmjében, majd maga Luchino Visconti szúrta ki a statiszták tömkelegében a Sandra című filmjének forgatásán. Más források szerint Berger akkor ismerkedett meg Viscontival, amikor pincérként dolgozott egy ausztriai téli sportközpont szállodájában.

Ez a találkozás mindenesetre megváltoztatta Helmut Berger jövőjét. A szépségéről híres Luchino Visconti szeretője lett hamarosan, és ez a kapcsolat egy nagy karrier kezdetét jelentette. Egy szkeccsfilmben játszott kisebb szerep után Visconti más perspektívát kínált neki. A saját képére formálta őt, és meglátta benne a "démoni, őrült és szexuálisan perverz" oldalát, olyan tulajdonságokat, amelyeket tökéletesnek tartott a "perverzió megtestesítésére".

Berger ezután egy sor jelentős filmet forgatott, mindig Visconti rendezésében: 1969-ben Marlene Dietrichnek álcázva az Elátkozottakban, 1972-ben homoszexuális és "őrült" a Ludwig - Az istenek alkonya című filmben, 1974-ben pedig fiatal dzsigoló a Meghitt családi körben, Berger hírnevet szerzett magának.

Visconti 1976-ban bekövetkezett halála után Helmut Berger nehéz időszakon ment keresztül: a színésznek - ahogy később önéletrajzában vallotta - a "férje" elvesztése miatt összetört, drog- és alkoholfüggőségi problémái voltak. Ráadásul, nagyon rányomták bélyegüket karrierjére az általa játszott kétértelmű szerepek, filmes karrierje stagnált, és azon kapta magát, hogy szexuálisan zavart vagy éppen drogos karaktereket alakít, Dorian Gray bőrébe bújik, mindenféle gigolókat vagy éppen egy nő szerepét veszi át...

A dekadenciával átitatott filmes személyiség, Berger végül áldozatul esett a "perverz" színész imázsának, és kénytelen volt erotikus filmekben vagy annak karikatúráiban szerepelni, amit már Luchino Visconti rendezésében tolmácsolt.

Az 1980-as évektől kezdve Berger visszafogottabban szerepelt a filmekben. Rövid ideig szerepelt Francis Ford Coppola A keresztapa harmadik részében 1990-ben, de ettől kezdve többnyire televíziós sorozatokban játszott kisebb szerepekre szorítkozott. 

Önéletrajzában utoljára tiszteleg szeretője előtt, színészi képességeit Luchino Visconti rendezői képességeinek tulajdonítva.