Gyászhír: Elhunyt a Szárnyas fejvadász sztárja, Rutger Hauer

Az ikonikus színész 75 éves korában hunyt el egy gyors lefolyású betegség következtében.

Július 19-én elhunyt Rutger Hauer de a halálhírt csak a mai napon szűk családi körben tartott temetés után jelentették be hivatalosan. 

Hauer 1944-ben látott napvilágot Hollandiában, Amszterdamban. Szülei szintén a színészettel foglalkoztak, így már fiatalon megismerkedhetett a szakma velejáróival. Pályájának első sikereit Paul Verhoeven 1969-es Floris c. sorozatában érte el, majd ismét a rendezővel dolgozott a Török gyümölcs (1973) forgatásán. A kultikus film az első olyan holland produkció volt, melyet Oscarra jelöltek a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. 

1981-ben már Sylvester Stallone oldalán láthatta a nemzetközi közönség a Fantom az éjszakában című akciófilmben, melyet Hauer karrierjének legfontosabb szerepe követett  Ridley Scott   Szárnyas fejvadászában. A kilencvenes években számos televíziós produkcióban tűnt fel, a Szökés Sobiborból-ban nyújtott alakítása pedig meghozta számára az első Golden Globe-díját. 

Bár ígéretesen indul hollyoodi pályája, a kétezres években már csak alacsonyabb költségvetésű filmekben, vagy apróbb mellékszerepekben láthatták a rajongók. A hazai nézők a Testvérlövészekben láthatták utoljára a mozivásznon. 

Rutger Hauer 75 éves volt. Nyugodjék békében!

91 Szárnyas fejvadász  (1982)

(30) (56)

sci-fi | thriller

HBO Max

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a... több»