Játssz egy Xiaomi Note-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
87

Szárnyas fejvadász

(Blade Runner)
Szárnyas fejvadász
 
Milanman  2015. 02. 10.

A cyberpunk filmben történő megjelenésének letéteményese, stílusteremtő, katartikus mestermű, mely a rendezői változattal érte el az őt megillető kultusz helyet a legnagyobb filmes varázslatok panteonjában. Nem állítanám egyértelműen, hogy a kedvenc filmem, de hogy az 5-ben benne van, az biztos. Képi világ, zene, karakterek és a filmtörténelem egyik legmágikusabb jelenete. "Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint könnycseppek az esőben."

 
modikutya  2016. 10. 03.

Egy úttörő és csodálatos film.
Ez a modern cyberpunk alapja, és nagyszerű a film látványvilága.
Szerintem egy kihagyhatatlan, ha érdekel egy jó sci-fi, vagy csak látniszeretnéd honnan imdult ki ez a remek műfaj (cyberpunk) akkor mindenképpen érdemes megnézned.

 
Garadi  2016. 03. 26.

A korához képest gyönyörű film, a világ, amit bemutat rémisztő, de egyben csodálatos is. A közepe nekem néha picit unalmas, de a végén lévő monológtól mindig könnyezni kezdek. Egyszer mindenképpen nézze meg mindenki :)

 
Bogi  2016. 02. 18.

A sci-fi egy olyan csúnya világban játszódik.Mai szemmel kicsit lassúnak tűnhet, mégis borzasztóan érdekes látni, hogy mennyit hatott a film a későbbi cyberpunk-alkotásokra.

 
Sodanth  2015. 10. 23.

Ezek a pillanatok is elmúlnak, mint könnyek az esőben...
Adva van egy író, aki a 80-as évek elején írt egy sokak számára ismeretlen és furcsa könyvet, Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? címűt. Ugye? Mindenki ülve maradt. De ha meghalljuk azt, hogy Szárnyas fejvadász, vagy Blade Runner, mindenki feláll. Bezony az író, a modern scifi atyja, Philip K. Dick volt, akinek sok más szerzemény is fűződik a nevéhez. Ő mégis a belőle adaptált filmtől lett ismert, amit nem más rendezett mint Ridley Scott. Scott már ismert volt, korábban leforgatta az alap scifi-horrornak számító Alient 1979-ben. Dick művét jócskán megváltoztatva írta át Hampton Fancher és David Webb Peoples. Független produkció volt, egyik nagy stúdió sem vállalta be, de lehet pont ez kellett neki. A film műfajteremtő volt az alapja a cyberpunk scifi, de felépítése és stílusa egy klasszikus film noir, ez már inkább neo-noir. Igen a főszereplő Deckard igazi noir hős, magányos, cinikus, erős, kiégett, alkoholista és ezt remekül hozza az akkor már világsztár Harrison Ford. Mellette ott van a noir-ból elmaradhatatlan Nő is, itt a replikáns Rachel szerepében Sean Young, az ellenség Roy-t alakító Rutger Hauer szintén zseniális. Mégis a film alapvetően scifi és ezt Scott tökéletes bemutatta nekünk. Ő amúgy is nagyon erősen vizuális rendező. Már nyitóképben belénk ég a látvány, egy túlmodernizált világ, mely kívülről fejlett és reményt sugároz, de lent pont az ellentettje, közben repülő autók, mindenre képes géntechnológia. Nagyon erős a szimbolikája a filmnek, sokkal inkább művészfilmes jegyeket hordoz, mint tömegfilmet, Isten mindent látó szeme, amely lenéz a városra, Roy a tékozló fiú, aki visszatér apjához, vagy Frankeinstein szörnyetege, aki végez teremtőjével. És ki a rosszabb, az emberiség, vagy a replikánsok, lehet hogy ők a tökéletes lények, mi meg a tökéletlenek? Rengeteg lehet róla elmélkedni és beszélni. A film alap, 82 óta senki nem tudta felülmúlni, másolják, ráépítenek, de műfajiságát és stílusát csak megközelíteni tudták. Scott filmtörténelmet írt az Aliennel és a Blade Runnerrel. Értékeit csak később fedezték fel, mikor Scott újravágta és kiadta vhs-re 92-ben, innentől van komoly rajongótábora. Végül 2007-ben a final cuttal megjelent Bluray-re is, nekem ez a kedvenc verzióm, szép a képe, jobb az összhatás. A film örök, látványa ma is megállja a helyét, karakterei nagyszerűek, atmoszférája beszippant, Vangelis melódiája hatalmas hangulatot kölcsönöz neki. Kötelező!!!

 

Maga Vangelis játéka hallható, szintetizátoron zenél.

(Bogi87)
 

Vangelis munkáját dicséri a filmzene megkomponálása.

(Bogi87)
 

Scott kizárólag a film címét vásárolta meg, a történetet és a szkriptet nem.

(Bogi87)


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.