Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
90%

Mementó (2000)

Memento
Filmadatlap
 
21
Szereplők
67
Vélemények
30
Képek
2
Videók

Galéria (30)

Videók (2)

 
Emmersson   2022. 06. 27.

legújabb vélemény

0
Áldott felejtés

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Önmaga történetét nyomozó és múltját formáló a főhősünk. Ellentmondás volna? Korántsem! Ha be vagyunk zárva behatárolt kapacitású memóriánkba, ha aranyhalakkal alig rivalizáló módon emlékezünk a nemsokára múltnak számító jelenünkre, akkor bizony nem hogy alakíthatjuk, de alakítanunk kell a történetünket. Mert a valóságra minek emlékezni, ha fáj; a valóságot miért ne hamisíthatnánk, ha egyedül így lesz értelme a hátralévő életünknek?! Leonard Shelby (Guy Pierce) feleségét otthonukban megtámadták, megerőszakolták és megölték. Őt leütötték. Azóta a rövid távú memóriája úgy 15 perces. Életének egyetlen célja megtalálni a gyilkost. Ehhez ismeretlenek segítségét kell elfogadnia, rájuk polaroidon "emlékszik", a fotók hátára rövid emlékeztetőket ír. Így lesz ismeretlenekből megbízható partnere, vagy épp ellensége, esetleg egyikből a másik. A nyomozással visszafelé halad, folyamatosan fejtve föl az öltéseket és szedegetve az információ-morzsákat. Amire nem talál magyarázatot, azt vagy azzal tölti ki, amit újdonsült barátai mondanak, vagy épp saját kútfőből tesz hozzá logikusnak tűnő puzzle darabokat. Végül összeáll a kép, kiderül, mi történt a közelmúltban, hogyan halt meg a neje és ki ölte meg. Az igazság persze nem mindig szabadít fel, viszont van kiút, az áldott felejtés. Fordulatos, és elgondolkodtató film az elméről, bűnről és valóságról.

 
indingo   2017. 04. 10.

1

Már annyi ilyen tipusú filmet láttam, hogy nem igazán tudott lekötni. Eléggé szabdalt volt az egész, össze vissza ugráltak a készítők. Többet tuti nem nézem meg.

1
 
Sabnock Sanatory   2019. 01. 26.

0

Biztosan ez a lépcső is kellett Nolannak,hogy az Eredet című igényes thrillert megcsinálja.Ez béna,és unalmas lett.Alig bírtam végignézni.Brrrr...

 
Varga_Júlia   2020. 07. 22.

0

Amikor először láttam kamaszként, totál lekötött és lenyűgözött, hogy egy filmnek lehet ilyen szerkezete és formanyelve, és sokáig emlegettem is, mint egy jó filmet – csak akkor még sokkal kevesebb filmet láttam. Ennek ugyanis nem igazán áll jól az i... több»

1
 
szaka123   2016. 01. 22.

1

Egyik kedvenc filmem. A Nolan testvérek nagyszerű filmje ez. A forgatókönyv Jonathan Nolan - Memento Mori írásából született. A rendező pedig, Christopher... Korunk egyik, ha nem a legnagyobb rendezője. A film felépítése, visszafelé haladunk az időbe... több»

 
Deku   2017. 07. 10.

0

Nem mondom, hogy maradandó lett számomra de mindenképpen meglepetéssel töltött el. Legnagyobb meglepődésemre ez a film sokkal jobban teljesített mint azt elsőre mondtam volna róla.

 
dailyfilmsan   2019. 04. 05.

0

Egyedi a film a szerkezetét tekintve. A folyamatos visszautalás és az időben való ugrándozás viszont összezavarja a nézőt. Szédületes a történet és a megvalósítás, a nagy csavar a végén pedig letaglózó, még sem kerek a történet számomra, és én abban ... több»

A film összbevétele 39 723 096 dollár volt (imdb.com).

 

Mivel a rendelkezésre álló büdzsé igen korlátozott volt, a rendező saját maga vállalta el a vágással járó feladatokat is.

(Bogi87)
 

Moss volt az, aki felhívta a rendező figyelmét Pantolianóra.

(Bogi87)
 

Christopher Nolan eleinte azt szerette volna, ha a főszerepet Alec Baldwin alakítja.

(Bogi87)
 

A film egyik jelenetében, mikor Sammy a szanatóriumban van, fekete-fehér képkockák futnak. Aki szemfüles, észreveheti, hogy egy pillanatra Lenny helyett Sammy arca látható.

(Bogi87)
 

Larry Holden arra kérte Pearce-t, a volt testépítőt, hogy a hitelesebb alakítás érdekében valóban verje meg őt, így a filmben látható sérüléseinek egy jó része valódi volt.

(Bogi87)