Elhunyt Don Murray, a Buszmegálló színésze

Don Murray, aki Marilyn Monroe-val együtt vált híressé az 1956-os Buszmegálló című filmben, illetve szerepelt a 2017-ben megjelent Twin Peaks című filmben termékeny karriert futott be. Életének 94. évében távozott az élők sorából.

Murray-t Oscar-díjra jelölték debütáló alakításáért. Beauregard "Beau" Decker karaktere volt a szerelmes cowboy, aki beleszeret Monroe karakterébe a Buszmegálló című filmben, ami egy William Inge színdarab adaptációja.

A koreai háború idején lelkiismereti okokból megtagadta a szolgálatot, és német és olasz menekülttáborokban végzett munkával teljesítette szolgálati kötelezettségét, arról vált ismertté, hogy színészi karrierjét a társadalmi felelősségteljes témájú filmekben építette fel. Fred Zinnemann A Hatful of Rain (1957) című filmjében egy morfiumfüggő háborús veteránt alakított, 1962-ben pedig Otto Preminger Advise & Consent című filmjében egy titokban élő (és megzsarolt) meleg szenátort játszott. Számos más film is követte, többek között az 1965-ös Baby the Rain Must Fall című filmben Steve McQueen oldalán játszott főszerepet. 1972-ben A majmok bolygója IV. - A hódítás című filmben egy kormányzót alakított, aki el akar pusztítani egy földön élő majompárt, 1986-ban pedig Kathleen Turner apját játszotta a Előre a múltba című filmben.

Murray 1951-ben debütált a Broadwayn Tennessee Williams a Tetovált rózsa című darabjában, majd 1955-ben a The Skin of Our Teeth című darabban tért vissza a színpadra, és ez az alakítás felkeltette Logan rendező figyelmét, és szerezte meg neki a Buszmegálló című film szerepét. Murray a következő két évtizedben több mint ötször tért vissza a Broadwayre, olyan darabokban szerepelt, mint a Same Time, Next Year, 1975-ben pedig a Norman Conquests trilógiában.