Elhunyt Elsa Raven, az óratorony megmentője

Sosem tartozott a leghíresebb hollywoodi sztárok közé, mégis milliók emlékezhetnek rá még úgy is, hogy nem tudják, őrá emlékeznek. Ő Elsa Raven. Ha csak a nevét említem, bizonyosan csak kevesen tudják bármelyik filmhez is kötni. Ha viszont azt mondom, „Mentsétek meg az óratornyot!”, akkor sokan felkapják a fejüket. A Vissza a jövőbe színésznője 91 éves elhunyt.

Elsa Raven pályafutása során rengeteg mozi- és TV-filmben szerepelt, de többnyire csak epizód vagy mellékszereplő volt. Éppen ezért kevesen emlékezhetnek a nevére, viszont több olyan alakítása is volt, ami valósággal beleégett az emberek emlékezetébe.

Kétségtelen, hogy a leghíresebb a fent említett Vissza a jövőbe jelenet, amelyben az általa alakított névtelen aktivista megszólítja Martyt és Jennifert. Bármennyire is epizódszereplő, a történet szempontjából kulcsfontosságú az a néhány perc, amit a vásznon töltött. Ő az ugyanis, aki elmesélte a fiataloknak az óratoronyba csapott villám történetét és Marty kezébe nyomta a szórólapot róla. Ő pedig ezen információ segítségével juthat végül haza a múltból.

De Elsa Raven egy másik hollywoodi megaprodukcióban is felbukkant egy még kisebb, de nem kevésbé emlékezetes szerepben. A Titanic egyik utasát alakította James Cameron 1997-es klasszikusában. Ő volt az az idős hölgy, aki a hajó süllyedésekor a férjével összeölelkezve az ágyon várták a véget ahelyett, hogy menekülni próbáltak volna. A film egyik legszebb, legmeghatóbb jelenete volt (ami állítólag valójában is megtörtént).