66 Ema  (2019)

Új filmmel jelentkezett Pablo Larraín (Jackie) filmje, mely ezen a hétvégén már a magyarországi mozikban is látható. 

Ema, huszonéves reggaeton táncos, (Marina Di Girolamo) Gastón, harmincas koreográfus (Gael García Bernal) egy kortárs, experimentális társulat tagjai Valparaíso városában. Egy véletlen baleset következtében örökbefogadott fiuk, Polo állami gondozásba kerül, ami miatt házasságuk is zátonyra fut. Ema szó szerint a tűzzel játszik, amikor egy előre megtervezett, ördögi forgatókönyv mentén mindent visszaszerez, amit elvettek tőle.
Az Oscar-díjra jelölt No (2012) és Jackie (2016) rendezője, Pablo Larraín ezúttal egy chilei kikötőváros fiatal, androgün művészeinek színes, ám viszontagságos életét vázolja fel, aminek középpontjában a tánc, a szexualitás és a modern család áll. Az elektronikus zene ikonikus alakja, Nicolas Jaar diktálja az ütemet Ema kíméletlen küzdelméhez, amelyet az avítt szabályok és anakronisztikus beidegződések ellen folytat. Marina Di Girolamo a Z-generáció felkent istennőjeként bukkan fel Valparaísoban és fityiszt mutat az álszent társadalomnak. Kirobbanó játékát Gael García Bernal úgy ellenpontozza, ahogy még sosem láttuk. Ema a 76. Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában okozott meglepetést, majd az összes fontos őszi filmfesztivál (Toronto, San Sebastian, London) a műsorára tűzte, hogy aztán a kritikusok a 2019-es év egyik legeredetibb filmes élményeként értékeljék.

A film rendezői székét Pablo Larraín foglalhatta el (Jackie, No), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Gael García Bernal, Santiago Cabrera, Mariana Di Girolamo, Gastón Salgado, Mariana Loyola, Amparo Noguera és Paola Giannini. A forgatókönyvet Pablo Larraín, Alejandro Moreno és Guillermo Calderón szerezte.

Íme 5 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • A felkészülés részeként Mariana Di Girolamo táncórákat vett. A színésznő e mellett balett és pilates órákat is látogatott, hogy javítva a testtartásán valóban profi táncosnak tűnhessen a kamerák előtt.
  • Az Ema forgatása 2018 augusztusában zajlott.
  • A film forgalmazója, a Mubi eredetileg mozis premiert tervezett, de a koronavírus-járvány miatt végül a streaming szolgáltatók kínálatában debütált a produkció május 2-án az Egyesült Királyságban, Írországban és Indiában.
  • A film világpremierje 2019. augusztus 31-én volt a Velencei Filmfesztiválon, melyet követően szeptember 9-én a tengerentúlon, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatkozott.
  • A film kimagasló kritikai fogadtatásban részesült. Az Ema jelenleg 91 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2020. június).

Hazai premierdátum: 2020.07.30.