Mivel a Marvel képregények is alapvetően a gyerekeknek (is) szólnak, nem csoda, hogy a belőlük készült filmek dacára annak, hogy alapvetően emberek halnak meg bennük, alacsonyabb korhatár-besorolással kerülnek a mozivászonra. Ám előfordul, hogy néha elszabadul a készítők fantáziája, ilyenkor olyan jelenetek ötlete is előkerül, amelyek nem nagyon egyeztethetők össze a korhatár-besorolás szigorú követelményeivel. Majdnem így járt a Bosszúállók: Végjáték is.

Ma már mindenki tudja, hogy miként ért véget a Thanos elleni küzdelem, vagyis mindenki tisztában lehet azzal, hogy Tony Stark feláldozta magát a győzelemért. Ez egyébként a teljes eddigi Marvel moziverzum talán legfájóbb pillanata volt sokak számára, pedig azért ezt is előzték meg veszteségek: meghalt Fekete özvegy és Vízió is. Szóval a lényeg, hogy az egész Marvel moziverzum egyik arcának számító Tony Stark végül maga húzza fel a végtelen köveket tartalmazó gyűrűt, hogy csettintésével az enyészetbe küldje Thanost és egész seregét, ez pedig az ő halálát is eredményezi, mivel a kövekben rejlő energiát földi halandó képtelen megzabolázni. Ebből a jelenetből is több változat készült, Robert Downey Jr. számos variációt kipróbált a trágártól, az obszcénon keresztül a némáig.

Ám a hírek szerint a gyűrű rá gyakorolta hatásával kapcsolatban is több ötlet között válogattak a film készítői. A végeredményt ismerjük, Stark súlyos égési sérüléseket szenvedett szinte a teljes jobb oldalán, bár ezt külön nem részletezték, de a látvány erről árulkodott. Igen ám, csakhogy volt egy olyan verzió is a tervezőasztalon, ahol ennél sokkal (értsd: SOKKAL) durvább véget ért volna a Vasember. Az egyik verzió szerint a kövek energiájától szó szerint leolvadt volna Stark arcának fele, szeme pedig kocsányon lógott volna.

Szerencsére Anthony Russo és testvére, Joe Russo nem érezte helyén valónak a franchise-re egyébként sem jellemző efféle gore-t, így maradtak a jóval finomabb verzió mellett. Azt hiszem, ezt minden rajongó jó döntésnek tartja.