Gravitáció. A film, amelyben egyetlen dolog nincs: gravitáció.” Így is össze lehetne foglalni George Clooney és Sandra Bullock 2013-as sci-fijét, amely bár összességében elég jól szerepelt a rajongók és a kritikusok előtt is (amit a hét Oscar-díja is bizonyít…), a mai napig az egyik legpontatlanabb sci-finek tartják. Mármint a tudósok.

Pedig azért ne legyenek kétségeink, a legtöbb sci-fiben hemzsegnek a tudományos sületlenségek, pontatlanságok és halandzsák, amelyek csak azt a célt szolgálják, hogy izgalmasabbá és látványosabbá tegyék az adott filmet vagy esetleg áltudományosan alátámasszák az abban zajló eseményeket. De a NASA szerint a Gravitáció magasan kiemelkedi e mezőnyből.

A történet lényege, hogy két űrhajós egy űrállomásra tart, ám végül egy baleset miatt elsodródnak. Végül egyikük úgy menti meg a másikat, hogy önmaga menthetetlenül kisodródik a világűrbe. Az űrhajózással foglalkozó tudósoknak épp az a problémája a filmmel, ahogyan ezek az események végbementek.

A film ugyanis azt sugallja, hogy egy ilyen űrutazás igazi pengeélen táncolás, ugyanis simán megeshet, hogy minden, de minden, ami szabotálhatja egy ilyen küldetés sikerét, az a lehető legrosszabbul süljön el. Beleértve a NASA összes létező biztonsági protokollját és azokat az óvintézkedéseket, amelyek a katasztrófák elkerülését célozzák.

A film szerint minden rendszer egyszerre hibásodik meg, minden baljós körülmény pontosan akkor és úgy zajlott le, hogy az a létező legrosszabb végkifejletet eredményezze. Márpedig annak elenyészően csekély az esélye, hogy minden rendszer egyszerre hibásodjon meg és minden mentésre irányuló törekvés ugyanúgy kudarcot valljon.

És a fentieken túl még egy apróságot szóvá tettek az űrhajósok. Amikor Sandra Bullock karaktere kibújik az űrruhájából, csak egy egyszerű topot és egy bugyit visel alatta. A valóságban az űrhajósok lényegében pelenkát hordanak a szkafanderben…

dráma | sci-fi | thriller

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) tapasztalatlan űrhajós, azonban mikor egy meteorraj megsemmisíti az űrbázist, ahol doglozik, elveszti társait. A földi irányítással minden... több»