Az utóbbi évek egyik legjobb sci-fijéről jó eséllyel Te is lemaradtál (de már streamelheted is)

Van egy sci-fi, ami épp piszok népszerű az online filmcsatornákon, melyet eleve nem terveztek mozikban széles körben bemutatni. Miután a Slamdance Film Festivalon szép sikereket ért el, mindössze néhány autós moziban mutatták be a tengerentúlon. És végül az Amazon Prime Video kínálatában landolt, hogy ott aztán milliók érdeklődését keltse fel.

Andrew Patterson első rendezéséről, a Határtalan éjről van szó, amelyről sokan mint minden idők egyik legjobb sci-fijéről beszélnek. Kívánhatna-e ennél nagyobb dicséretet az első önálló rendezését jegyző Patterson?

A film az 1950-es években játszódik egy kisvárosban, ahol két tini furcsa események nyomába ered. Egyikük a Sierra McCormick által alakított Fay Crocker, aki egy telefonközpontban dolgozik, a másik pedig egy Everett nevű rádiós DJ és műsorvezető, akit Jake Horowitz játszott el. A két tini egy különös rádióadásra lesz figyelmes, amely a Fay által kezelt rendszeren fut keresztül, de megzavarja Everett műsorát is. A páros a különös jelenség nyomába ered.

A Határtalan éj azon kevés filmek közé tartozik, amelynek nagyszerűségét mind a kritikusok, mind a nézők egyaránt elismerik. Előbbit a Rotten Tomatoes oldalán látható 91 százalékos tetszési index jelzi, utóbbit pedig a film nézettségi mutatói. És a dolgot csak még izgalmasabbá teszi, hogy a filmet egy sor valóban megtörtént rejtélyes esemény ihlette. Erről Andrew Patterson beszélt egy interjú során.

A rendező elmondta, hogy több sci-fi klasszikus mellett valóban néhány valós eseményt is felhasználtak inspirációként. Az egyik a Kecksburg incidensként elhíresült 1965-ös esemény volt. Egy éjszaka több pennsylvaniai város lakói is egy fényes tárgyra lettek figyelmesek az égbolton, amely a beszámolók szerint éles szögben ereszkedett le a földre. A történet szerint egy erdőben csapódhatott be a titokzatos repülő tárgy, amit aztán az amerikai hadsereg villámgyorsan el is kerített, senkit sem engedett az erdő közelébe. Bár a lakók meg voltak győződve róla, hogy a nagyjából autó méretű, erősen világító tárgy egy UFO volt, a hadsereg hivatalosan semmi rendkívülit nem talált a helyszínen. A NASA a 2000-es években egy vizsgálat után azt állította, hogy valójában egy szovjet műhold zuhanhatott le.

Egy másik hátborzongató történet is megihlette a film készítőit. Ez három tinédzser srác rejtélyes eltűnéséről szólt, akik egy focimeccsre tartottak autóval, ám oda soha nem érkeztek meg, sőt, még az autót sem találta meg senki. A dolgot az tette különösen hátborzongatóvá, hogy nem sokkal korábban ugyanabban a térségben három felnőtt férfi is hasonló körülmények között tűnt el nyomtalanul. Erre a rejtélyre negyven évvel később érkezett meggyőző magyarázat: mindkét autót megtalálták egy közeli tó fenekén, bennük a szerencsétlenül járt áldozatok maradványaival…

fantasy | misztikus | sci-fi | thriller

Az ötvenes években, az űrkorszak hajnalán egy új-mexikói telefonközpontos és egy rádiós dj egy furcsa rádiós frekvenciát talál, ami örökre megváltoztathatja a jelent, a... több»