Ez az új Amerika kapitány elmélet sok mindent megmagyarázna

Amióta a Marvel moziverzum behozta a képbe az időutazást és a párhuzamos dimenziók létét, csak egyre jobban összekuszálódnak a dolgok. És nagy mozifilmek a járvány miatt jó ideje nem is jöttek, csak az új sorozatok vitték eddig tovább a stafétát a Bosszúállók: Végjáték után. De az időutazás és a párhuzamos valóságok teóriája megmagyarázhatja az egyik legnépszerűbb talányt is.

Mint ismert, a Bosszúállók: Végjáték végén Amerika kapitány ismét visszautazik a múltba, hogy visszavigye a végtelen köveket azok eredeti helyére. Csakhogy a társai hiába várták, hogy visszatérjen az időutazásból, ezt nem tette meg. Helyette egyszer csak felbukkant az öreg Steve Rogers, akiről így kiderült, hogy a múltban maradt és leélte azt a teljes és boldog életet Peggy Carter mellett, amit eredetileg szeretett volna.

Igen ám, csakhogy a rajongók a film után jogosan tették fel a kérdést, hogy akkor most mi is a helyzet Amerika kapitánnyal? Végig kettő volt belőle, csak épp az egyik megöregedett? Vagy egyáltalán ebben a valóságban létezett mindkettő, esetleg az egyik egy párhuzamos realitásban élte le az életét?

E kérdéseket csak felerősítette A Sólyom és a Tél Katonája sorozat ötödik epizódja is. Ebben a két címszereplő egy beszélgetés során teljes meggyőződéssel úgy emlegetik közös barátjukat, mint aki „elment”. De mit jelent ez? Elment, vagyis meghalt? Vagy elment, vagyis visszatért a saját alternatív valóságába?

Az idő és a realitás viselkedéséről köztudottan a Marvel filmek forgatókönyvírói és rendezői sem tudnak konszenzusra jutni. Az egyik társaság azt mondja, hogy minden időutazással egy alternatív valóság jön létre, a másik pedig azt, hogy ugyanaz a valóság maradt csak épp vannak „mellékágak”.

Ha azt vesszük, hogy az újabb időutazással Steve Rogers valóban egy alternatív realitást hozott létre és abban találta meg a boldogságát Peggy Carter mellett, akkor úgy kell értelmezni az „elment” kifejezést, hogy a pajzs átadása után visszatért a saját valóságába és így barátai soha többé nem láthatják majd. Ha viszont úgy, hogy ebben a valóságban élte le ő is az egész életét, akkor nagy valószínűséggel úgy értették, hogy Steve Rogers valamikor a Bosszúállók: Végjáték és a sorozat eseményei közt meghalt.

Ám az a valószínűbb, hogy az alternatív valóság lehet a helyes magyarázat. Mert, ha Steve Rogers ebben a realitásban élte le életét a múltban, akkor következetesen ignorálnia kellett volna a Hydra minden ismert ténykedését és a barátait is. Ez viszont nagyon nem vallana Steve Rogers mentalitására.