Christopher Nolan Oppenheimer című filmje tiltakozásokat váltott ki Indiában egy vitatott szexjelenet miatt, amely a hindu szentírás, a Bhagavad Gita egy sorát tartalmazza. A tiltakozások ellenére a film jól teljesít a kasszáknál, az első két napban 3,6 millió dolláros bevételt ért el.

A kérdéses jelenetben Cillian Murphy és Florence Pugh szerepelnek, ahol Pugh karaktere megszakítja a közösülést, és felveszi a Bhagavad Gita egy példányát. Megkéri Murphyt, hogy olvassa fel a híres idézetet: "Most én lettem a halál, a világok pusztítója" - ez a sor Robert Oppenheimer fizikus híres gondolata, amikor az első atombombát felrobbantották. A jelenet a hinduizmus és a hit elleni támadás vádját váltotta ki.

Nem sokkal a film bemutatása után tiltakozások kezdődtek a közösségi médiában, ahol az emberek aggodalmukat fejezték ki a jelenet és annak a hindu közösségre gyakorolt hatása miatt. Uday Mahurkar újságíró, a Save Culture Save India Foundation alapítója a Twitteren levelet írt Nolannek, amelyben elítélte a jelenetet, és felszólította a filmkészítőt, hogy távolítsa el a jelenetet a filmből. Azzal érvelt, hogy Hollywood érzékeny, amikor az iszlám és a Korán ábrázolásáról van szó, és hasonló figyelmet kért a hindu hit iránt.

"Nem tudjuk, mi a motiváció és a logika a tudós életének e felesleges jelenete mögött. De ez egy milliárd toleráns hindu vallási meggyőződése elleni közvetlen támadás, inkább a hindu közösség elleni háborút jelenti, és szinte úgy tűnik, hogy a hinduellenes erők egy nagyobb összeesküvésének része" - írta.

Az ellentmondások ellenére az Oppenheimer továbbra is vonzza a közönséget Indiában, még a Barbie-nál is több bevételt termelt.

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»